Sulík, Fico aj Matovič. Prinášame prehľad majetkov politikov od Thajska až po vinicu pri Bratislave

ta3/Denis Dufala
23.6.2023 06:20

Verejní funkcionári sú podľa zákona povinní priznávať svoje príjmy a majetky odkedy sa ujali výkonu funkcie. Porovnávali sme, ako sa menili majetkové priznania najvyšších predstaviteľov Slovenska a čo všetko vlastnia.

Majetky najvyšších predstaviteľov Slovenska. Čo všetko vlastnia?
TASR/Martin Baumann/ta3/David Duducz/ Denis Dufala

Prvú časť článku si môžete prečítať nižšie.

Prečo nás to zaujíma

Vplyvní ľudia, ktorí riadili štát minimálne od posledných volieb v roku 2020, opäť bojujú o kreslá v parlamente. Čo všetko sa v ich priznaniach zmenilo? Koľko zarábajú? Plnia aj iné funkcie? Demokracia je krehkým štátnym zriadením, preto je potrebné kontrolovať jej stav.

  • Najnovšie oznámenia verejných funkcionárov sú dostupné za rok 2021. Sledovať budeme aj zmeny v priznaniach politikov po zverejnení za rok 2022 (pozn. red. funkcionári sú povinní podať do 30. apríla písomné oznámenie za predchádzajúci rok).

Zuzana Čaputová

Slovenská prezidentka Zuzana Čaputová zarobila z verejnej funkcie za rok 2021 takmer 148-tisíc eur, čo je takmer o 10-tisíc eur menej ako vykázala rok predtým. Vlastní rekreačnú chatu v blízkosti vodnej nádrže Limbach a rodinný dom na Ulici Jamnických v Pezinku. Ako hnuteľnosť uviedla motorové vozidlo značky Ford, vyrobené v roku 2015, ktoré si kúpila po nástupe do funkcie. Podľa našich zistení ide konkrétne o SUV Ford Kuga čiernej farby. Pred rokom 2018 si brala hypotekárny úver na dom aj chatu.

Robert Fico

Predseda strany Smer-SSD zarobil za rok 2021 viac ako 36-tisíc eur. V tom čase sedel v opozičnom kresle v parlamente. Iné príjmy mimo parlamentnej funkcie uvádza vo výške 52-tisíc eur, zrejme z advokátskej činnosti, ktorú v priznaní uvádza tiež. Pred rokom 2021 priznal príjmy z výkonu funkcie vo výške 39-tisíc eur. Vlastní nehnuteľnosti ako vinicu v mestskej časti Bratislava-Rača, dve parcely ornej pôdy na území obce Hrušovany spoločne s ďalšími Ficovcami a v obci Preseľany mu takisto čiastočne patrí orná pôda.

Všetky tieto pozemky, okrem vinice pri Bratislave, podliehajú exekučnému príkazu. Z polovice vlastní automobil značky Volvo vyrobený v roku 2018. V roku 2019 mal opustiť byt v komplexe Bonaparte, ktorý si prenajímal od daňového podvodníka Ladislava Bašternáka. V roku 2019 v oznámení NR SR uviedol, či užíva nehnuteľnú vec vo vlastníctve inej osoby. "Neužívam," odpovedal. V roku 2019 predal rekreačnú chatu pri jazere v Malých Levároch Zdenkovi Jedličkovi.

O majetkoch politkov sme sa rozprávali aj v Štúdiu ta3:

Článok pokračuje na ďalšej strane
Strana 1 / 3 Ďalšia strana
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok