Sme rodinu povedie do volieb Kollár, potvrdil Pčolinský. Kaliňák nepovažuje Blahu za konšpirátora

ta3/SB, RD
2.7.2023 12:42

Strany majú posledné hodiny na to, aby odovzdali kandidátky do blížiacich sa predčasných parlamentných volieb. Poslancov v parlamente zas čaká mimoriadna schôdza, na ktorej budú odvolávať predsedu NR SR Borisa Kollára. V relácii V politike o tom diskutovali Peter Pčolinský (Sme rodina) a Robert Kaliňák (Smer-SSD).

20230702_v_politike_11.jpg
TA3

Povolebné spolupráce

Pčolinský hovorí, že poslanci Republiky majú "iný svet, názorový aj mentálny". Stranu kritizuje za to, že by chcela, aby Slovensko vystúpilo z Európskej únie. Hovorí, že si nevie predstaviť, že by Sme rodina spolupracovala so stranami, ktoré sa nevedia vyjadriť k holokaustu, ktoré nemajú jasný postoj k Slovenskému národnému povstaniu a tomu, kam by Slovensko malo patriť. "Slovensko je súčasťou západných štruktúr, západnej civilizácie. Chcem, aby moje deti vyrastali v civilizovanom prostredí, kde sa nebudú báť vyjadriť svoj názor," tvrdí. 

Nevie si predstaviť ani to, že by Sme rodina spolupracovala so Smerom. Prvým dôvodom je, že rozoštváva spoločnosť a má "veľmi nechutnú a miestami až prízemnú politiku". Nechcel nazvať členov strany Roberta Fica "Putinovými agentmi", ale podľa neho od toho nemajú ďaleko. "Slovenská republika patrí na Západ," vyhlásil Pčolinský. 

Kaliňák zopakoval, že Smer sa nebude vyjadrovať k povolebným spoluprácam, pretože o tom rozhodnú ľudia 30. septembra. "Rozhodne nebudeme hrať fackovacieho panáka," reagoval na slová Pčolinského, ktorý povedal, že Smer rozoštváva spoločnosť.

Pčolinský hovorí, že každá strana má veľa plusov aj mínusov. "Najväčšia hlúposť, ktorá sa deje pred každými voľbami, je vylučovanie strán zo spolupráce. Krájame medveďa, ktorý ešte behá po lese. O tom, aká bude vláda, rozhodnú ľudia vo voľbách," dodal. Ak bude každý každého vylučovať, žiadna vláda podľa neho nebude možná.

Kaliňák potvrdil, strana Smer chce vo voľbách dosiahnuť taký výsledok, aby sa bez nej nedala zostaviť vláda. Nerieši tému, ak by vyhrala voľby, no nebola by schopná zložiť vládu. 

Odvolávanie Kollára

Predseda parlamentu bude v utorok čeliť odvolávaniu. Mimoriadnu schôdzu zvolal na 14.00 h. Iniciovali ju nezaradení poslanci okolo Eduarda Hegera pre kauzu fyzického napadnutia bývalej Kollárovej partnerky. Apelujú na vyslanie signálu z parlamentu, že domáce násilie sa netoleruje.

Kollár podľa Pčolinského veľmi jasne povedal, že "bude čeliť tomuto odvolávanu a urobí všetko pre to, aby sa ľudia dozvedeli, že je odovolávaný len preto, že chránil život a zdravie svojho jednoročného syna". Nevie však povedať, či bude na schôdzi dostatočný počet poslancov, ale Sme rodina sa jej zúčastní. Smer vyzval Kollára na odstúpenie, hovorí Kaliňák, no dodal, že táto informácia tu bola aj pred štyrmi rokmi. 

Pčolinského však šokovalo, že všetci hovoria o fyzickom násilí na ženách, ale nie o fyzickom násilí na dieťati, teda na chránenej osobe. "Každý tu točí o nejakej facke. Dajú mi všetci rodičia za pravdu, ktokoľvek vám siahne na život a zdravie dieťaťa, nikto nevie v tejto chvíli povedať, ako by zareagoval," vyhlásil. Hovorí, že je vytrhnuté z kontextu, že Kollár by sa v budúcnosti zachoval rovnako. Spresnil, že líder Sme rodina povedal, že by to urobil znovu, ak by bolo jeho dieťa v ohrození. Podľa neho ide o "čistú antikampaň".

Celú časť relácie si môžete pozrieť nižšie.

Strana 2 / 2
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok