Sme rodinu povedie do volieb Kollár, potvrdil Pčolinský. Kaliňák nepovažuje Blahu za konšpirátora

ta3/SB, RD
2.7.2023 12:42

Strany majú posledné hodiny na to, aby odovzdali kandidátky do blížiacich sa predčasných parlamentných volieb. Poslancov v parlamente zas čaká mimoriadna schôdza, na ktorej budú odvolávať predsedu NR SR Borisa Kollára. V relácii V politike o tom diskutovali Peter Pčolinský (Sme rodina) a Robert Kaliňák (Smer-SSD).

Voľby sa blížia

Kaliňák informoval, že Smer dnes odovzdá kandidátku na ministerstve vnútra. Kompletnú ju mal už pred dvoma týždňami. Sme rodina ju odovzdá už o 14.00 h. "V tejto chvíli sa ešte češe, dolaďuje. Jasné, že Boris Kollár bude lídrom kanditátky. Bude veľmi vyvážená, v úvode je poslanecký klub, starostovia, primátori. Myslím si, že máme dobrú kandidátku," prezradil Pčolinský. Bude kandidovať z miestra číslo štyri ako vždy. Prvá desiatka je zložená len z poslancov a poslankýň, ktorí sú aktuálne v parlamente. "Nie je tam žiadne prekvapenie, nič pozbierané z ulice, čo išlo okolo," dodal. Pripomenul, že Sme rodina má najviac žien v poslaneckom klube.

"Myslím si, že mladosť má prednosť," povedal Kaliňák na margo toho, že číslo šesť na kandidátke má jeho synovec Erik Kaliňák. "Pre mňa je sedmička zaujímavá, s ňou som prichádzal do politiky," dodal s tým, že je za toto miesto vďačný. "Pôjdeme do súboja so silným tímom." 

Kaliňák tvrdí, že médiá nedokážu žiť bez Ľuboša Blahu. Reagoval tak na úvod relácie, v ktorej sa poslanec za Smer objavil, no nerozumie, aký mal účel. Nemyslí si, že Blaha je konšpirátor, ale že je to "jednoducho človek, ktorý má iný názor". "Má iný pohľad na vec, ako máte vy. Môžem vám povedať, že s desiatkami jeho názorov nesúhlasím, ale Smer bol vždy strana, ktorá je schopná rešpektovať iné názory," priznal. 

Čo sa týka postavenia, myslí si, že občania, ktorí majú inú sexuálnu orientáciu, sú si s ostatnými Slovákmi rovní a ich práva nie sú utláčané. "Nikdy som nebol súčasťou zábavnej relácie. Dúfam, že dnes tu nebudem mať premiéru," reagoval Pčolinský.

Prezidentské voľby

Pčolinský potvrdil, že Sme rodina nemá ambíciu poslať do prezidentkých volieb vlastného kandidáta. Myslí si, že kandidáti sa začnú ohlasovať pár dní po predčasných parlamentných voľbách. "Slovensko by malo mať prezidenta alebo prezidentku, ktorý bude reprezentovať Slovensko, upokojovať situáciu a nesmie rozdeľovať spoločnosť. Mal by spájať aj politikov," uviedol. 

Kaliňák reagoval, že nevie, či Kollár nemyslel ironicky svoje vyhlásenie, že Zuzana Čaputová je najlepšou prezidentkou v histórii, keďže je "jedinou prezidentkou Slovenskej republiky". Hovorí, že hneď pri prvej skúške v rámci covidu absolútne zlyhala. Podľa neho zastupuje cudzie záujmy. Pčolinský prezidentke vyčíta jednu vec, a tým je, že nevyhlásila predčasný termín parlamentných volieb. "Mala na ňom trvať. Nemuseli sme tu riešiť kopec hlúpostí a nezmyslov. Už mohlo byť po parlamentných voľbách a mohla sa kreovať nová vláda," dodal podpredseda Sme rodina.

Kaliňák tvrdí, že Smer sa dištancoval od vulgárnych vyjadrení na adresu prezidentky. "Aj mne Ľubo Blaha hovorí, že som americký agent," priznal. Potvrdil aj to, že Blaha tento výraz používa najčastejšie. "Ja ho nepovažujem za vulgárny, považujem ho za adekvátnu hyperbolu, keď prezident zastupuje cudzie záujmy," bránil sa.

Článok pokračuje na ďalšej strane
Strana 1 / 2 Ďalšia strana
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok