Ovácie, bozky a čmáranice. Lúštili sme Putinove verejné vystúpenia po vzbure vagnerovcov

ta3/Soňa Búranová, BBC
2.7.2023 06:00

Kde je Vladimir Putin? To je to otázka, ktorá svet zaujímala v pondelok (26. júna), dva dni po dramatickej vzbure Vagnerovej skupiny, ktorej konvoj smeroval do Moskvy, píše BBC. Šéf Kremľa bol najskôr ticho, no potom šokoval svet niekoľkými verejnými vystúpeniami.

Ovácie, bozky a čmáranice. Lúštili sme Putinove verejné vystúpenia po vzbure vagnerovcov
TASR/AP

Streda: Z blízka a osobne

Toto je pravdepodobne najprekvapivejšie video týždňa, možno roka, v ktorom figuruje šéf Kremľa, konštatuje BBC. Je to preto, že je v ňom Putin, ktorý sa na Putina veľmi nepodobá, čo sa týka zbližovania sa s ľuďmi a osobného kontaktu s davom. Oficiálny dôvod, prečo Putin navštívil Dagestan, bolo predsedanie schôdzi o domácom cestovnom ruchu. Nešlo však o stretnutie, ktoré dominovalo neskorším správam v ruskej televízii. Boli to bláznivé zábery, ktoré nasledovali, to tie urobili rozruch.

Kremeľského vodcu v meste Derbent obkolesil jasajúci dav. Zvykli sme si na to, že Putin si udržiava odstup od tých, s ktorými prichádza do kontaktu. BBC pripomína dlhé kremeľské stoly, za ktorými na jednom konci vždy sedel Putin a na druhom jeho hostia. V Dagestane bozkával deti, objímal ženy, podával si ruky a pózoval na fotkách.

Štátna televízia to prehnala, hodnotí BBC. "Krik, vreskot, potlesk,“ kričí moderátorka populárnej talkšou na kanáli Russia-1. "Dokonca ani rockové hviezdy sa nedočkajú takéhoto privítania. Západ sa posmieva, že po Prigožinovej vzbure bol prezident oslabený. Toto dokazuje opak," dodala. Putinovo správanie sa zdá byť neprirodzené. Na druhej strane, v Rusku sa už nič nezdá byť normálne, dodáva birtský spravodajský portál.

Ruský prezident prežil ozbrojenú vzburu. BBC ďalej tvrdí, že mal možno potrebu ukázať krajine, politickej elite aj sebe, že má stále svojich priaznivcov. Rosenberg pripomenul zábery z minulého víkendu. Keď vagnerovci pristúpili na dohodu, ktorú sprostredkoval bieloruský líder Alexandr Lukašenko, a opustili Rostov na Done, v uliciach zneli povzbudzujúce ovácie. Vynára sa otázka, či Putin videl tieto snímky. BBC sa pýta, či cítil potrebu prežiť vlastný "hrdinský“ moment, no hneď odpovedá, že to sa asi nikdy nedozvieme.

Štvrtok: Potlesk v stoji a čmáranice

Putin sa zúčastnil obchodnej konferencie o ruských značkách v Moskve. Podľa BBC nejde o ďalší moment rockovej hviezdy. Napriek tomu sa pri akejkoľvek príležitosti snažil ukázať, že je zodpovedný, aktívny a má podporu ľudí.

Ruskému prezidentovi pri vstupe do sály tlieskali. Sadol si a počúval, ako jeden z organizátorov prednášal úvodné slová. "Vladimir Vladimirovič, spolu s vami a celou krajinou sme aj my prežívali udalosti z 24. júna (vzburu) s úzkosťou,“ hovorí na adresu Putina. "Všetci sme s vami a všetci vás podporujeme."  Všetci tomu verili a delegáti mu vzdali úctu potleskom v stoji.

Z tejto udalosti sa na internete objavilo aj trochu bizarnejšie video. Putin čmáral po interaktívnej tabuli. Nakreslil červenú tvár s tromi prameňmi vlasov. Zaujímavý obrázok od lídra, ktorý sa naučil ako politicky prežiť, komentuje redaktor BBC. Rad lojálnych vojakov, salvy, kričiaci fanúšikovia a standing ovation. Takto sa vodca Kremľa snaží ukázať, že to má opäť pod kontrolou. Dokonca si našiel čas aj na kreslenie, doplnil Rosenberg.

Putin kreslil po interaktívnej tabuli TASR/AP

BBC dodáva, že niekoľko dní po vzbure sme boli svedkami toho, že Putin bol tu, tam, a zdalo, že bol proste všade. Bolo to takmer ako keby odštartoval svoju kampaň za znovuzvolenie (pozn. red. jeho prezidentský mandát vyprší budúci rok).

Pozitívne fotografie a videá však nič nemenia na fakte, že vzbura Kremeľ zaskočila. Bola to hrozba. Vagnerovci boli na dobrej ceste dostať sa do Moskvy, no vtedy vzburu odvolali. Bola to bezprecedentná výzva pre Putinovu autoritu. A dlhodobé dôsledky zostávajú stále nejasné, zakončil Rosenberg.

Strana 2 / 2
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok