Otázky a odpovede: Otrasy v Kremli a Putinov útek. Čo odštartovala vzbura vagnerovcov?

ta3/Soňa Búranová, BBC News
28.6.2023 06:00

Vzbura Jevgenija Prigožina a jeho žoldnierov otriasla pozíciou ruského prezidenta Vladimira Putina. V Moskve zaviedli mimoriadne bezpečnostné opatrenia a v Rusku panoval chaos, ktorý sa však skončil veľmi rýchlo. Veľa otázok však zostalo otvorených.

Otázky a odpovede: Otrasy v Kremli a Putinov útek. Čo odštartovala vzbura vagnerovcov?
Profimedia

Čo bude robiť Putin ďalej?

Prekvapivých 24 hodín čelil šéf Kremľa najväčšej výzve svojej autority od nástupu k moci pred viac ako dvoma desaťročiami. Aj keď sa zdá, že bezprostredné riziko pominulo, ruskí experti tvrdia, že Putin nevyzerá byť silný, ale skôr otrasený, píše BBC News.

Putinov odpor voči zrade sa prejavil v jeho strohom celoštátnom prejave, ktorý v sobotu ráno vysielali televízie v Rusku. Vodcu Vagnerovcov obvinil zo zrady a "bodnutia dýky do chrbta". 

Ruského prezidenta vyše 24 hodín nikto nevidel. V nedeľňajšom predtočenom rozhovore pre štátnu televíziu, ktorý sa zrejme uskutočnil pred vzburou, povedal, že je presvedčený o ruskom postupe vo vojne na Ukrajine. Pred verejnosť sa postavil až v pondelok. Vagnerovcov vyzval, aby vstúpili do armády alebo odišli do Bieloruska ako ich vodca. V utorok pochválil ruskú armádu a bezpečnostné zložky, ktoré vraj "odvrátili občiansku vojnu". Prigožina priamo nespomenul.

V Moskve už neplatia protiteroristické bezpečnostné opatrenia, boli zrušené v pondelok, informuje agentúra Reuters. Niektorí očakávajú, že Putin bude nejakým spôsobom útočiť, či už vojensky na Ukrajinu, alebo na tých v Rusku, ktorí ho nepodporujú.

Poľský europoslanec Radek Sikorski pre BBC povedal, že ruský líder "pravdepodobne očistí tých, ktorí sa podľa neho dopustili zrady“, čo znamená, že jeho režim sa stane "autoritatívnejším a zároveň brutálnejším“.

Aká bude úloha Prigožina v Bielorusku?

Muž, ktorý stál za rebéliou, je slobodný človek. Napriek snahe zvrhnúť vojenské velenie v Rusku bolo obvinenie z ozbrojenej vzbury proti nemu stiahnuté. Stále však nie sú známe všetky detaily dohody, ktorú uzavreli Kremeľ a vagnerovci.

Ruskí analytici neočakávajú, že Prigožin sa odmlčí, uvádza BBC. Vodca žoldnierov, ktorý pôsobil ako hlasitá figúrka pre desaťtisíce bojovníkov na Ukrajine, bol tiež dôležitým Putinovým článkom. Dlho však operoval v jeho tieni. Roky robil pre Kremeľ špinavú prácu, od bojov v Sýrii až po boje na Ukrajine v roku 2014, keď Moskva anektovala Krym.

No po tom, čo spochybnil Putinovu autoritu, čo niektorí považujú za poníženie ruského vodcu, sa vynárajú otázky, aké dostal bezpečnostné záruky a aká bude jeho úloha v budúcnosti.

Pozorovatelia sa pýtajú, akú kontrolu bude mať na Prigožinom bieloruský vodca Alexander Lukašenko. V utorok totiž sám Lukašenko potvrdil, že šéf vagnerovcov sa už nachádza v Bielorusku. Budú ho vagnerovci nasledovať? Akú hrozbu budú predstavovať pre Rusko, Bielorusko a Ukrajinu? Odpovede na tieto otázky zatiaľ nepoznáme.

Článok pokračuje na ďalšej strane
Strana 1 / 3 Ďalšia strana
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok