Ovácie, bozky a čmáranice. Lúštili sme Putinove verejné vystúpenia po vzbure vagnerovcov

ta3/Soňa Búranová, BBC
2.7.2023 06:00

Kde je Vladimir Putin? To je to otázka, ktorá svet zaujímala v pondelok (26. júna), dva dni po dramatickej vzbure Vagnerovej skupiny, ktorej konvoj smeroval do Moskvy, píše BBC. Šéf Kremľa bol najskôr ticho, no potom šokoval svet niekoľkými verejnými vystúpeniami.

Ovácie, bozky a čmáranice. Lúštili sme Putinove verejné vystúpenia po vzbure vagnerovcov
TASR/AP

Loď sa potápa

Vzbura bola naozaj kontroverzná. Žoldnieri prechádzali Ruskom, ľahko a rýchlo obsadili vojenské stanovištia a potom pochodovali na Moskvu. Úrady hlásili, že zahynuli niekoľkí piloti ruského letectva. Napriek tomu Kremeľ súhlasil, že nebude stíhať vagnerovcov ani ich vodcu Jevgenija Prigožina, ak povstanie odvolajú. 

Za posledný týždeň urobil Putin urobil sériu nezvyčajných verejných vystúpení. Všetky boli vysielané v televízii a ich cieľom bolo podľa BBC jediné - išlo o pokus stabilizovať "potápajúcu sa loď".

Pondelok: Prehovoril k národu

V pondelok sme si od Prigožina vypočuli zvukovú správu zverejnenú online, ktorá opisuje jeho stranu príbehu. Hovorí, že jeho muži zamierili do Moskvy, aby to "spočítali" tým vodcom, ktorých obvinil z "chýb" vo vojne na Ukrajine. Potom neskoro večer nasledovalo vyhlásenie z Kremľa: "Režim pohotovosti: Prezident Putin sa prehovorí k národu." Vyzerá to tak, akoby sa Putin hral na nanáňačku, uvádza redaktor Steve Rosenberg z britského spravodajského portálu.

Putin sa na televíznych obrazovkách objavil po 22. hodine večer. Jeho neskoré vyjadrenie bolo veľmi nezvyčajné. Na sociálnych sieťach sa šírili fámy, že toto bude prejav, ktorý "rozhodne o osude Ruska“. No nestalo sa tak. Putin nevydal žiadne prelomové vyhlásenie. Päťminútový prejav však fungoval ako návod, ako Kremeľ otočí dramatické udalosti víkendu vo svoj prospech.

Vladimir Putin prehovoril k národu TASR/AP

Putin vykreslil obraz Ruska, ktoré sa zjednotilo, aby porazilo zradu vagnerovcov. Snažil sa všetkých prilákať na svoju stranu. Ďakoval verejnosti, ruským predstaviteľom, náboženským vodcom, ruským ozbrojeným silám a bezpečnostným službám. Rozlišoval medzi lídrami vzbury a bežnými vagnerovcami a veliteľmi, ktorých vychválil ako vlastencov. 

Rozhodujúce slová si nechal na koniec. Prezentoval sa ako muž, ktorý odvrátil veľké krviprelievanie. "V súlade s mojimi priamymi pokynmi boli podniknuté kroky, aby sa zabránilo preliatiu krvi," vyhlásil na margo toho, ako vraj ihneď zakročil. K vzbure ani k Prigožinovi sa však priamo nevyjadril. Dá sa povedať, že chodil okolo horúcej kaše.

Utorok: Tvárou v tvár vojakom

V pondelok hral Putin naháňačku, v utorok ráno bol odholaný nepoľaviť, aby sa pokúsil obnoviť svoju autoritu, píše BBC.

Na narýchlo zorganizovanom podujatí stavili ruské úrady na pompéznosť a oslavy. Na Katedrálnom námestí v Kremli sa zoradilo približne 2500 vojakov, ruská garda a predstavitelia národnej bezpečnosti. Bežne sa tam konajú korunovačné (a pohrebné) sprievody ruských cárov.

Putin zostupoval za doprovodu prezidentských fanfár po dlhých schodoch Kremľa, na ktorých bol prestretý červený koberec, dole na námestie. Za ním sa vynímali kupoly kremeľských katedrál cibuľovitého tvaru. Prezident, vrchný veliteľ, predniesol prejav k svojim jednotkám.

Ale ešte predtým, ako začal hovoriť, pohľad na námestie hovoril za všetko. Na jednom mieste sa zišli pravoslávna cirkev, Kremeľ, prezident aj armáda. Podľa BBC táto scenéria pripomínala staré cisárske ruské heslo: "Za vieru, za cára a za vlasť." Inými slovami, vizuálny odkaz bol vždy o prezentácii Ruska ako krajiny, ktorá je zjednotená na čele s Vladimirom Putinom. Je to skoro ako keby chceli, aby si ruskí obyvatelia mysleli, že cirkev, armáda a prezident sú prepojení, dokonca to, že sú jednotní.

Putin schádzal po schodoch Kremľa, aby vystúpil s prejavom TASR/AP

Prezident vo svojom krátkom prejave opäť tvrdil, že ruská spoločnosť sa po vzbure vagnerovcov zjednotila. Väčšina z toho, čo hovoril, boli slová chvály, ktoré adresoval armáde za to, že "zastavila občiansku vojnu".

Prítomní si minútou ticha uctili pilotov letectva, ktorí zahynuli v snahe potlačiť vzburu. Prezident im vzdal úctu, no stále neriešil otázku, prečo nie sú za ich smrť stíhaní Prigožinovi žoldnieri. Koniec prejavu. Zahrala štátna hymna a vojaci salutovali. A odkaz? Prezident nie je jediný, kto stojí na stupni víťazov. S pomocou ruskej armády a ruského ľudu práve dosiahol veľký triumf.

Článok pokračuje na ďalšej strane
Strana 1 / 2 Ďalšia strana
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok