Putin je odtrhnutý od reality, tvrdí novinár. Keď sa vagnerovci búrili, šéf Kremľa žúroval na jachte

ta3 čtk
1.7.2023 18:27

Ruský prezident Vladimir Putin bol minulú sobotu, keď ruskí žoldnieri podnikli ťaženie na Moskvu, na večierku na jachte v Petrohrade. V komentári zverejnenom v americkom denníku The New York Times (NYT) to tvrdí ruský novinár a spisovateľ Michail Zygar. Putinova účasť na párty v čase udalostí, ako boli tie sobotné, podľa Zygara svedčí o tom, že ruský prezident je odtrhnutý od reality.

Putin je odtrhnutý od reality, tvrdí novinár. Keď sa vagnerovci búrili, šéf Kremľa žúroval na jachte
TASR/AP

Nevynechá súkromné večierky

Žoldnierskej Vagnerovej súkromnej vojenskej skupiny sa minulý týždeň od piatkového večera do soboty podarilo prejsť zhruba 700 kilometrov, kým svoje protestné ťaženie asi 200 kilometrov pred Moskvou ukončila. Dokázala obsadiť aj armádne stanovište v Rostove na Done a vo Voroneži na juhu Ruska. Kremeľ priznal, že pri zásahu ruskej armády proti žoldnierom zomrelo niekoľko pilotov.

"Nič, ani ozbrojené povstanie, by Putina nedonútilo vzdať sa nejakého večierku," napísal Zygar. Doplnil, že Putin nikdy nevynechá súkromné večierky, ktoré sa konajú každoročne pri príležitosti petrohradských osláv zvaných Šarlátové plachty.

Šéf Kremľa tento rok podľa Zygarových informácií sledoval svetelnú šou a plachetnice plaviace sa po Neve z jachty svojho priateľa a biznismena Jurija Kovaľčuka. Ľudia blízki Putinovu okoliu to podľa Zygara vnímajú ako "nad slnko jasný dôkaz toho, že prezident je odtrhnutý od reality".

Putin sa stratil

Zygar pôsobil v minulosti ako reportér v ruskom médiu Kommersant, neskôr ako šéfredaktor ruskej nezávislej televízie Dožď. Je autorom niekoľkých publicistických kníh. V slovenčine od neho vyšli zväzky Ríše musia zomrieť a Všetci mocní Kremľa, v ktorej sa venuje Putinovi a ľuďom z jeho blízkeho okolia.

Hovorca ruského prezidenta Dmitrij Peskov podľa agentúry TASS v sobotu tvrdil, že Putin pracuje z Kremľa. Avšak súdiac podľa agentúrnej správy sa špekulácie, že Putin odletel do Petrohradu, objavili už minulý týždeň. Investigatívny projekt Agentstvo v sobotu uviedol, že dve lietadlá, ktoré používa Putin, v sobotu leteli smerom na Tverskú oblasť. Tá leží severne od Moskvy.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok