Vyrastá v Bielorusku tajný tábor vagnerovcov? Prigožin sa odmlčal, žoldnieri sa rozpŕchli

ta3/Soňa Búranová, BBC, tasr
30.6.2023 16:11

Nová satelitná snímka s vysokým rozlíšením, ktorú získala BBC, odhaľuje stovky nových konštrukcií podobných stanom na mieste v Bielorusku, kde by mal vyrastať tábor Vagnerovej skupiny. Spravodajský portál dodáva, že po jej šéfovi sa zľahla zem.

Vyrastá v Bielorusku tajný tábor vagnerovcov? Prigožin sa odmlčal, žoldnieri sa rozpŕchli
reprofoto BBC

Na základe dohody, ktorú po neúspešnej vzbure vagnerovcov v Rusku sprostredkoval bieloruský prezident Alexander Lukašenko, sa majú žoldnieri spolu so svojím kontroverzným vodcom Jevgenijom Prigožinom presunúť na územie Bieloruska.

Čo ukazuje satelitná snímka?

Vyzerá to tak, že satelitná snímka ukazuje aktivitu na nepoužívanej vojenskej základni asi 21 kilometrov od mesta Asipovičy a zhruba 100 kilometrov od hlavného mesta Minsk, uvádza BBC. Ruské médiá o tejto oblasti informovali ako o mieste, kde by mohli byť umiestnení ruskí žoldneri. BBC Verify identifikovala viac ako 300 stavieb podobných stanom, ktoré boli postavené za posledné dva týždne.

Satelitná snímka z 15. júna neukazuje žiadnu z týchto konštrukcií. Najnovší snímok vo vysokom rozlíšení, ktorý získala BBC, je z 30. júna a odhaľuje rozsiahlu stavebnú aktivitu.

New structures in Military site in Belarus

Zdroj: BBC

BBC zároveň pripomína, že nie je možné potvrdiť, že tieto nové stavby vznikli za účelom premiestniť tam vagnerovcov. Lukašenko však súhlasil, že im poskytne útočisko. Ich prítomnosť v oblasti by znamenala, že Ukrajina sa teraz musí starať o posilnenie svojej severnej hranice. Poľsko, Lotyšsko a Litva už vyjadrili obavy, že žoldnieri by sa mohli pokúsiť podniknúť útok z Bieloruska.

Nikto však nevie, pravdepodobne ani samotný Kremeľ, koľko vagnerovcov príde do Bieloruska, koľkí sa pridajú k ruskej armáde, ktorá bojuje na Ukrajine, a koľkí sa rozhodnú ísť domov. Po pokuse o vzburu a pochode na Moskvu z 24. júna sa podľa predpokladov mnohí z vagnerovcov presunuli späť na svoje základne v Ruskom okupovaných častiach východnej Ukrajiny.

Téme sme sa venovali aj v stredu 29. júna.

Článok pokračuje na ďalšej strane
Strana 1 / 2 Ďalšia strana
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok