Vybudovali si vagnerovci novú základňu? Satelity odhalili možnú aktivitu v Bielorusku

ta3/Soňa Búranvá, BBC News
29.6.2023 17:23

Satelity zachytili aktivitu na nevyužívanej vojenskej základni v Bielorusku. Táto správa prichádza uprostred obdobia špekulácií, že Vagnerova skupina preskupila sily do tejto krajiny. Je na nej vidieť niečo, čo sa podobá na stany alebo malé stavby, píše BBC.

Vybudovali si vagnerovci novú základňu? Satelity odhalili možnú aktivitu v Bielorusku
reprofoto Google Maps

Dostali na výber

Snímku z 27. júna 2023 získala BBC Verify, no ako prvé o nej informovalo americké Rádio Slobodná Európa. Na skoršej snímke zo 17. júna 2023 možno vo vojenskom areáli vidieť takmer prázdne polia. Vagnerova skupina, ktorú tvoria žoldnieri, bojovala až do minulého víkendu na Ukrajine za Rusko. 

V sobotu totiž zorganizovala vzburu a snažila sa preniknúť až do Moskvy. Jej vodca Jevgenij Prigožin neskôr odvolal postup svojich mužov. Súhlasil s dohodou, ktorú mu sprostredkoval bieloruský vodca Alexander Lukašenko.

Po neúspešnej vzbure ruské úrady uviedli, že členovia vagnerovcov uniknú trestnému stíhaniu, ak sa vzdajú. Ruský prezident Vladimir Putin povedal, že žoldnieri môžu buď vstúpiť do ruskej armády, ísť domov alebo odísť do Bieloruska.

Základňu vidieť na satelitných snímkach asi 21 kmilometrov od mesta Asipovichy, teda 102 kilometrov od bieloruského hlavného mesta Minsk, informuje spravodajský portál BBC. Ruské médiá hovoria o tejto oblasti ako o mieste, kde by sa mohli vagnerovci usadiť. Lukašenko im ponúkol prístrešie vo svojej krajine, keďže sa predpokladá, že Prigožin tam odišiel do exilu.

New structures in Military site in Belarus

Zdroj: BBC

Sú takí rýchli?

Bieloruský líder sa zmienil aj o opustenej vojenskej základni, ale nešpecifikoval miesto, kde sa nachádza. "Je tam plot, všetko je k dispozícii, postavte si stany," oznámil. Odvtedy sa špekuluje o mieste neďaleko mesta Asipovichy, kde sídlila bieloruská 465. raketová brigáda pred tým, ako sa odtiaľ v roku 2018 presťahovala.

Snímka vyhotovená 27. júna má nízke rozlíšenie, takže je ťažké povedať, čo je na danom mieste postavené. Ale od polovice júna tu na základe fotografie od Planet Labs evidentne nastal vývoj. Môžeme vidieť niekoľko obdĺžnikových línií, ktoré vyzerajú ako tie s postavenými stanmi na iných vojenských základniach v regióne. Nie je však jasné, kto stojí za ich výstavbou.

Ukrajinský vojenský expert Oleg Ždanov pre Rádio Slobodná Európa povedal, že je "nereálne", aby Vagnerovci začali stavať tábor po tak krátkom čase od vzbury. Marina Mironová, výskumníčka špecializujúca sa na ruskú armádu na Katedre vojnových štúdií na King's College v Londýne, však povedala, že je to možné.

"Už to nie je armáda, kde všetko plynie pomaly... Ak sa im podarilo dostať sa takmer k Moskve v priebehu jedného dňa, je možné si myslieť, že už možno začínajú stavať tábory v Bielorusku," povedala.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok