Vyrastá v Bielorusku tajný tábor vagnerovcov? Prigožin sa odmlčal, žoldnieri sa rozpŕchli

ta3/Soňa Búranová, BBC, tasr
30.6.2023 16:11

Nová satelitná snímka s vysokým rozlíšením, ktorú získala BBC, odhaľuje stovky nových konštrukcií podobných stanom na mieste v Bielorusku, kde by mal vyrastať tábor Vagnerovej skupiny. Spravodajský portál dodáva, že po jej šéfovi sa zľahla zem.

Vyrastá v Bielorusku tajný tábor vagnerovcov? Prigožin sa odmlčal, žoldnieri sa rozpŕchli
reprofoto BBC

Kde je Prigožin? 

Šéf vagnerovcov nebojuje s cieľom kariérneho rastu. Bývalý trestanec a predavač párkov v rožku sa často objavuje v príspevkoch na sociálnej sieti Telegram. Väčšinou má oblečenú bojovú uniformu a nadáva na ruské vojenského velenie, ktoré obviňuje z nekompetentnosti. Posledné dni sa však na internete odmlčal a nikto nevie, kde sa nachádza.

BBC pripomína, že na základe sledovania letov vieme, že lietadlo, ktoré spájajú s Prigožinom, tento týždeň pristálo v bieloruskom hlavnom meste. Jeho príchod tam potvrdil aj Lukašenko. To isté lietadlo sa potom vrátilo do Ruska a zastavilo aj v Petrohrade a Moskve.

Prigozhin linked plane

Zdroj: BBC

BBC Verify taktiež overovala fotografiu, ktorá sa prvýkrát objavila v ruských novinách. Zobrazuje muža, ktorý 29. júna nastupoval do vrtuľníka v Petrohrade. Médium píše, že ide o Prigožina.

Ten istý vrtuľník – identifikovaný podľa čísla na chvoste – odfotili ešte 26. mája, keď ho šéf vagnerovcov používal. Na obrázku má osoba, ktorá nasadá do vrtuľníka, na hlave šiltovku a na tvári rúško, čo veľmi sťažuje jej identifikáciu. Otázky vyvoláva aj to, že Prigožinovi čiastočne chýba prst na ľavej ruke. Na najnovších fotografiách však vidieť, že muž má všetky prsty.

Strana 2 / 2
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok