Vzbura odhalila trhliny v mašinérii. Ako Prigožin zaskočil dezinformačný priemysel Kremľa?

ta3/dp Politico
30.6.2023 15:00

Dezinformačný priemysel Kremľa bol zaskočený vzburou Vagnerovej skupiny. Pre ruského prezidenta Vladimira Putina to nevyzerá dobre, uviedol spravodajský portál Politico.

Vzbura odhalila trhliny v mašinérii. Ako Prigožin zaskočil dezinformačný priemysel Kremľa?
TASR/AP

Keď kríza skončila a šéf vagnerovcov bol na ceste do bieloruského exilu, vysielatelia podporovaní Kremľom sa pokúsili prekopať rebéliu do odvekých príbehov, že každý útok na Rusko musí byť spojený s agresiou Západu. 

Prigožin bol kľúčový

Samotný Prigožin bol kľúčovou postavou Putinovej propagandistickej mašinérie. Jeho vlastný telegram sleduje takmer 1,4 milióna ľudí. Skupiny spojené s vodcom žoldnierov zostávajú základom v globálnych online kampaniach o vplyve Ruska, zatiaľ čo americké úrady si myslia, že skupiny zasahovali do prezidentských volieb v USA v roku 2016.

"Prigožinov status archetypálneho silného muža sťažoval Kremľu obviniť ho, že je zradcom Ruska," uviedla Eto Buziašviliová z Digital Forensic Research Lab Atlantickej rady. Mnohé z týchto kanálov boli hlasne kritické voči ruským vojenským vodcom počas invázie na Ukrajinu a bežne podporovali Prigožinovu kritiku spôsobu vedenia vojny.

Akonáhle však pochod vodcu žoldnierov na Moskvu zlyhal, mnohí z týchto používateľov sociálnych médií otvorene nezaútočili na Prigožina a namiesto toho vyzvali na mier medzi Rusmi – pričom pokračovali v kritike vojenskej stratégie Kremľa na Ukrajine.

Účty telegramu v ruskom jazyku naliehali na vagnerovcov a ruskú armádu, aby sa neuchýlili k otvorenej občianskej vojne. "Všetci v podstate povedali, jednoducho to nerobme," dodal Buziashvili.

Putina zobrazujú v každodenných udalostiach

V dňoch po neúspešnom povstaní celoštátne médiá zmenili rýchlosť a vyzvali k jednote, pričom Putina zobrazujú v každodenných udalostiach – vrátane štvrtku na miestnej textilnej konferencii – aby ukázali, že sa krajina posunula ďalej. Štátni medzinárodní vysielatelia, ktorí nasadili agresívnejšiu dezinformačnú príručku, sa tiež rýchlo pokúsili spojiť prerušenú vzburu s NATO.

Pre Breta Schafera, šéfa tímu pre manipuláciu informácií Aliancie za demokraciu, zmätená reakcia na Prigožinovu rebéliu pripomína začiatky minuloročnej ruskej invázie na Ukrajinu. Vo februári 2022 bol dezinformačný priemysel Kremľa tiež zaskočený – väčšinou preto, že Putin sa kategoricky dištancoval od vojenskej akcie, dokonca aj hodiny pred inváziou jeho jednotiek. 

Operácie ruského vplyvu sa často vyvíjajú v priebehu mesiacov, ak nie rokov, a snažia sa prejsť do nových príbehov, keď je to potrebné takmer cez noc. "Rusku sa darí v propagandistických kampaniach, pretože má toľko chápadiel," povedal Schafer. "Ale nereaguje obzvlášť dobre vo chvíľach zmätku, keď nie je jasné, čo sa deje."

Strana 2 / 2
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok