Vzbura odhalila trhliny v mašinérii. Ako Prigožin zaskočil dezinformačný priemysel Kremľa?

ta3/dp Politico
30.6.2023 15:00

Dezinformačný priemysel Kremľa bol zaskočený vzburou Vagnerovej skupiny. Pre ruského prezidenta Vladimira Putina to nevyzerá dobre, uviedol spravodajský portál Politico.

Vzbura odhalila trhliny v mašinérii. Ako Prigožin zaskočil dezinformačný priemysel Kremľa?
TASR/AP

Vladimir Putin mal pevnú kontrolu nad ruskými názormi na svet. Jevgenij Prigožin však tú fasádu roztrhal. Po prerušenom povstaní šéfa Vagnerovej skupiny sa Putin a jeho propagandisti – národní vysielatelia, významní politici a rôzni provojnoví influenceri – snažili vysvetliť, ako sa Prigožin, archetypálny ruský hrdina, zrazu zmenil na zradcu krajiny.

Vzbura otestovala jeho autoritu

Päť predstaviteľov bezpečnosti Západu, z ktorých takmer všetci hovorili súkromne, aby prediskutovali citlivé záležitosti, povedali pre portál Politico, že Putin má stále v zásade kontrolu, aj keď vzbura výrazne otestovala jeho autoritu.

Ale neschopnosť ruského vodcu ovládnuť verejné vnímanie toho, čo sa stalo za posledný týždeň, podľa dvoch z týchto predstaviteľov zdôraznila potenciálnu krehkosť v jeho vedení. 

Putin a jeho propagandisti nedokázali rýchlo zareagovať, keď Prigožin spustil svoje dramatické povstanie a v nasledujúcich dňoch sa ich správy odklonili od ohlušujúceho ticha k tvrdeniam, že to všetko bolo sprisahanie Západu.

"Je to určite jedna z najnáročnejších situácií, ktorým Putin čelil," povedal Jakub Kalenský, zástupca riaditeľa Európskeho centra excelentnosti pre boj proti hybridným hrozbám, spoločnej organizácie NATO a EÚ, ktorá mapuje štátom podporované ovplyvňovanie kampaní. 

Výzva pre Putina

"Bude to výzva aj v informačnom priestore. Prigožin sám ovládal dosť významnú časť propagandistickej mašinérie," dodal. "Teraz máme rôzne vetvy propagandistickej mašinérie riadené rôznymi ľuďmi."

Keď vagnerovci minulý víkend uháňali smerom k Moskve, štátne médiá, odkiaľ tri štvrtiny Rusov stále preberajú väčšinu správ, vzburu spočiatku bagatelizovali. Jedno z nich dokonca odvysielalo dokument o Silviovi Berlusconim, teraz už zosnulom talianskom vodcovi, keď prebiehalo povstanie. 

Vplyvní používatelia Telegramu, platformy, ktorú uprednostňujú rusky hovoriaci ľudia, sa zároveň rozdelili v názore na spôsob zobrazovania udalostí. Hlasná menšina sa postavila na stranu Prigožinovej kritiky ruských vojenských vodcov, hoci dala jasne najavo, že neútočí na Putina.

Článok pokračuje na ďalšej strane
Strana 1 / 2 Ďalšia strana
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok