Otázky a odpovede: Otrasy v Kremli a Putinov útek. Čo odštartovala vzbura vagnerovcov?

ta3/Soňa Búranová, BBC News
28.6.2023 06:00

Vzbura Jevgenija Prigožina a jeho žoldnierov otriasla pozíciou ruského prezidenta Vladimira Putina. V Moskve zaviedli mimoriadne bezpečnostné opatrenia a v Rusku panoval chaos, ktorý sa však skončil veľmi rýchlo. Veľa otázok však zostalo otvorených.

Otázky a odpovede: Otrasy v Kremli a Putinov útek. Čo odštartovala vzbura vagnerovcov?
Profimedia

Čo bude s vagnerovcami?

Pred ozbrojenou vzburou hrali desaťtisíce Prigožinových žoldnierov kľúčovú úlohu v Putinovej vojne proti Ukrajine. No dni vagnerovcov v pozícii nezávislej armády sa pomaly blížili ku koncu.

Prigožin a jeho sily odolávali tlaku, aby spadali pod velenie ruského ministerstva obrany. Ich znechutenie z tohto kroku sa považuje za kľúčový faktor pri premene dlhotrvajúceho sporu na rebéliu, ku ktorej došlo v sobotu (24. jún).

Krátkodobá vzbura sa skončila, Prigožin je v exile a mnohí sa pýtajú, čo budú robiť jeho bojovníci. Obvinenia proti osobám zapojeným do vzbury boli stiahnuté. Videá na sociálnych sieťach ukazovali, ako vagnerovci opúšťajú mesto Rostov na Done, kde prevzali kontrolu nad vojenskými základňami. Nasledujúce dni po nevydarenej vzbure opustili aj mestá Voronež a Lipeck.

Nie je však jasné, či budú jednoducho spolupracovať a budú začlenení do radov ruskej armády. Alebo či dokonca ruskí vojaci budú teraz ochotne slúžiť vedľa nich.

Otázne je aj to, či sa vagnerovci vrátia na frontové línie na Ukrajine, ako to naznačujú ruské štátne médiá. Niektorí analytici vyjadrili obavy, že bojovníci by mohli nasledovať Prigožina do Bieloruska. Ide totiž o najbližší bod, odkiaľ by Rusko mohlo zaútočiť na ukrajinskú metropolu Kyjev.

Ako vzbura ovplyvní vojnu na Ukrajine?

Vagnerova skupina poskytuje jedny z najúspešnejších šokových jednotiek bojujúcich na Ukrajine. Mnohí z jej bojovníkov boli stiahnutí z väzníc a zlákaní prísľubom slobody, ak budú slúžiť v prvej línii. Výrazne sa podieľali napríklad na ruskom dobytí mesta Bachmut.

Rusko tvrdí, že vzbura nemala zatiaľ žiadny vplyv na jeho "špeciálnu operáciu" na Ukrajine. Ruské sily však nepochybne zistia, čo sa deje. Tieto správy môžu byť demoralizujúce. Niektorí naznačujú, že v najbližších dňoch by mohlo dôjsť k bojom medzi súperiacimi jednotkami. Všetko však bude závisieť od toho, ako sobotňajšia situácia otriasla Moskvou, píše ďalej BBC.

Na Ukrajine, okrem obáv z rizika, že Rusko môže eskalovať konflikt, budú vojenskí vodcovia hľadať príležitosti, ktoré vyplývajú z nestability za hranicami. Kyjevské sily spustili protiofenzívu s cieľom získať späť územia, ktoré obsadili okupanti, a veria, že nepokoje v Rusku sú príležitosťou zmeniť situáciu.

Bývalý americký veľvyslanec na Ukrajine Bill Taylor pre BBC povedal, že ukrajinské sily sú v "dobrej pozícii“ na to, aby využili taktické slabiny, ktoré odhalil náhly pohyb kolóny vagnerovcov smerom na Moskvu.

Článok pokračuje na ďalšej strane
Strana 2 / 3
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok