Peskov: Prigožinov pokus o prevrat nemal dopad na "špeciálnu operáciu" na Ukrajine

ta3 tasr
25.6.2023 07:56

Pokus vodcu Vagnerovej skupiny Jevgenija Prigožina o zvrhnutie ruského vojenského velenia nemal a nemá žiaden dopad na "špeciálnu vojenskú operáciu" na Ukrajine, uviedol v sobotu hovorca Kremľa Dmitrij Peskov. Informuje agentúra DPA.

Vagnerovci robia nábor na podporu bojov aj na sociálnych sieťach, píše Politico
TASR/AP

Peskov zároveň dodal, že nevie o žiadnej zmene postoja ruského prezidenta Vladimira Putina voči ministrovi obrany Sergejovi Šojguovi.

Prigožin sa v sobotu s pomocou svojich jednotiek pokúsil zvrhnúť ruské vojenské velenie, keď sa zmocnili mesta Rostov na Done na juhu Ruska a vydali sa smerom k Moskve. Urobil tak po tom, ako v piatok obvinil vedenie ruskej armády, že nariadilo raketové útoky na tábory jeho bojovníkov. Útok si podľa neho vyžiadal veľa obetí. Ruské ministerstvo obrany obvinenie poprelo.

V sobotu večer sa situácia upokojila, keď oznámil, že svojim jednotkám nariadil, aby sa vrátili do poľných táborov na Ukrajine s cieľom vyhnúť sa prelievaniu ruskej krvi.

Vodca žoldnierskej skupiny verejne odsudzuje Šojgua a náčelníka generálneho štábu ruských ozbrojených síl Valerija Gerasimova už niekoľko týždňov, pričom ich obvinil z nekompetentnosti a z množstva zlyhaní na bojisku na Ukrajine. Pri sobotňajšom pokuse o ich zvrhnutie uviedol, že jeho 25-tisícová armáda žoldnierov je "pripravená zomrieť" pre tento cieľ.

Prigožin sa podľa Peskova teraz presunie do Bieloruska, pričom Kremeľ má v pláne stiahnuť obvinenia zo zosnovania ozbrojeného povstania, ktoré boli voči nemu vznesené. Stíhaní nebudú ani žoldnieri, ktorí sa povstania zúčastnili.

O zastavení postupu vagnerovcov na Moskvu s Prigožinom rokoval Západom neuznaný bieloruský prezident Alexandr Lukašenko. Podľa vyhlásenia svojej prezidentskej kancelárie Lukašenko konal na základe dohody s Putinom.

DPA v tejto súvislosti poznamenala, že Lukašenko a Prigožin sa osobne poznajú dvadsať rokov. Ostáva však nejasné, čo bude Prigožin v Bielorusku robiť.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok