Putinovi posluhovači: Kto sa nachádza v úzkom kruhu priaznivcov a riadi vojnu?

ta3/nf
28.6.2023 00:00

Vladimir Putin sa často javí vo vojne ako osamelá postava, nachádzajúca sa na druhej strane barikády. Pravdou však je, že jeho pozíciu posilňuje a podporuje lojálny sprievod, ktorý sa počas rokov takmer nezmenil. Kto patrí do jeho úzkeho kruhu nasledovateľov a hýbe figúrkami na vojenskom poli?

Putinovi posluhovači: Kto sa nachádza v úzkom kruhu priaznivcov a riadi vojnu?
TASR/AP; Profimedia/ Koláž: Nicolette Ftáčková

Putin ako hlavný veliteľ nesie konečnú zodpovednosť za inváziu, ale spolieha sa na úzky okruh ľudí, z ktorých mnohí začali svoju kariéru v ruských bezpečnostných službách, píše spravodajský portál BBC.

Šéf vagnerovcov Jevgenij Prigožin bol kedysi blízkym a mocným spojencom, no nikdy nebol súčasťou tohto okruhu. Kto má teda prezidentovu neochvejnú dôveru?

Sergej Šojgu

Už mesiace sú v hľadáčiku Prigožina dvaja muži - minister obrany Sergej Šojgu a veliteľ ozbrojených síl Valerij Gerasimov. Oboch obvinil zo zodpovednosti za smrť desaťtisícov Rusov vo vojne na Ukrajine. To, čo bolo trpkým a dlhodobým sporom, sa zmenilo na národnú krízu.

Putinovou pravou rukou je minister obrany, dlhoročný dôverník, ktorý s ním v minulosti chodil na poľovačky a rybačky na Sibír a kedysi sa naňho pozeral ako na potenciálneho nástupcu.

Poslušne sa držal Putinovej línie, najprv tvrdil, že Rusko "demilitarizuje" Ukrajinu a potom to bol podľa neho "kolektívny Západ", ktorý rozpútal vojnu, nie Rusko.

Sotva sa začala vojenská kampaň a Rusko už zápasilo s nečakaným odporom Ukrajiny a nízkou vojenskou morálkou. "Šojgu mal (podľa plánu) napochodovať do Kyjeva a vyhrať to," povedala špecialistka na ozbrojené konflikty Vera Mironová. Napriek tomu hrá stále dôležitú úlohu vo vojne, hoci ho Prigožin obviňuje, že klamal prezidentovi o realite na Ukrajine.

Jeho zásluhou je aj anexia Krymu v roku 2014. Bol tiež zodpovedný za vojenskú spravodajskú službu GRU, obvinený z dvoch otráv nervovoparalytickou látkou – smrteľného útoku v roku 2018 v Salisbury v Spojenom kráľovstve a takmer smrteľného útoku na opozičného vodcu Alexeja Navaľneho.

Ruský bezpečnostný expert a spisovateľ Andrej Soldatov naznačil, že minister obrany je najvplyvnejším hlasom, ktorý prezident počúva. "Šojgu nemá na starosti len armádu, má čiastočne na starosti aj ideológiu - a v Rusku je ideológia väčšinou o histórii a on má pod kontrolou príbeh."

Sergej Šojgu Profimedia

Valerij Gerasimov

Jeho úlohou ako náčelníka štábu bolo napadnúť Ukrajinu a dokončiť prácu rýchlo. Existuje však dôvod, prečo je najdlhšie slúžiacim náčelníkom generálneho štábu od čias Sovietskeho zväzu - Putin mu zjavne verí.

Odkedy velil armáde v čečenskej vojne v roku 1999, zohral významnú úlohu v ruských vojenských kampaniach a bol tiež v popredí vojenského plánovania pre Ukrajinu, pričom dohliadal na predvojnové vojenské cvičenia v Bielorusku.

Generál Gerasimov, ktorého ruský špecialista Mark Galeotti opísal ako "neveselého a drsného", zohral kľúčovú úlohu aj vo vojenskej kampani pri anexii Krymu.

Pôvodne sa hovorilo o tom, že bol odsunutý na vedľajšiu koľaj pre kostrbatý začiatok invázie na Ukrajinu a správam o zlej morálke medzi vojakmi.

Nezúčastnil sa na výročnej moskovskej vojenskej prehliadke v máji 2022. Predsa bol však v januári tohto roku vymenovaný za veliteľa síl na Ukrajine, kde nahradil generála Sergeja Surovikina, ktorý je teraz jeho zástupcom. "Putin nemôže kontrolovať každú cestu a každý prápor, a to má byť jeho úloha," povedal Andrej Soldatov o Gerasimovi.

Valerij Gerasimov Profimedia
Článok pokračuje na ďalšej strane
Strana 1 / 3 Ďalšia strana
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok