Putinovi posluhovači: Kto sa nachádza v úzkom kruhu priaznivcov a riadi vojnu?

ta3/nf
28.6.2023 00:00

Vladimir Putin sa často javí vo vojne ako osamelá postava, nachádzajúca sa na druhej strane barikády. Pravdou však je, že jeho pozíciu posilňuje a podporuje lojálny sprievod, ktorý sa počas rokov takmer nezmenil. Kto patrí do jeho úzkeho kruhu nasledovateľov a hýbe figúrkami na vojenskom poli?

Putinovi posluhovači: Kto sa nachádza v úzkom kruhu priaznivcov a riadi vojnu?
TASR/AP; Profimedia/ Koláž: Nicolette Ftáčková

Nikolaj Patrušev

"Patrušev je jastrab, mysliaci si, že Západ sa už roky snaží dostať Rusko," povedal Ben Noble, docent ruskej politiky na University College London.

Je jedným z troch verných Putinovych prívržencov, ktorí s ním slúžili od 70. rokov 20. storočia v Petrohrade, keď bolo druhé ruské mesto ešte známe ako Leningrad.

Ďalšími dvoma oddanými sú šéf bezpečnostnej služby Alexander Bortnikov a šéf zahraničnej rozviedky Sergej Naryškin. Celý vnútorný kruh prezidenta je známy ako "siloviki" (poz.re.: osoba, ktorá pracuje pre štátnu organizáciu a má v prípade potreby právo použiť násilie na dosiahnutie cieľov).

Málokto má na prezidenta taký vplyv ako Nikolaj Patrušev. Nielenže s ním pracoval v starej KGB počas komunistickej éry, ale v rokoch 1999 až 2008 ho nahradil na čele jej nástupníckej organizácie FSB.

Bolo to počas bizarného zasadnutia ruskej bezpečnostnej rady, tri dni pred inváziou, keď Patrušev presadil svoj názor, že "konkrétnym cieľom" USA je rozpad Ruska. Odvtedy obvinil USA z prípravy "biologickej vojny" a Washington a Londýn z vedenia Západu v nádeji, že porazí Rusko.

Keď bola Kachovská priehrada vyhodená do vzduchu na Rusmi okupovanom území Ukrajiny, tak z toho obvinil Ukrajinu, podporovanú USA, Spojeným kráľovstvom a ich spojencami v NATO.

"Je človekom, ktorý má vo vojne hlavný bojový pokrik. Putin sa v istom zmysle posunul smerom k svojmu extrémnejšiemu ja," hovorí Ben Noble.

Nikolaj Patrušev Profimedia

Alexander Bortnikov

Pozorovatelia Kremľa tvrdia, že prezident dôveruje informáciám, ktoré dostáva od bezpečnostných služieb, viac ako akýmkoľvek iným zdrojom, a Alexander Bortnikov je považovaný za súčasť Putinoveho vnútorného svätostánku.

Je tiež bývalým členom z Leningradskej KGB, prevzal vedenie jej náhradnej FSB, keď Patrušev zaujal novú funkciu. FSB má značný vplyv na ostatné orgány činné v trestnom konaní a má dokonca svoje vlastné špeciálne jednotky.

Bortnikov je pre Putina dôležitý, ale nie je tu na to, aby mu radil rovnakým spôsobom ako ostatní, domnieva sa ruský bezpečnostný expert Soldatov.

Alexander Bortnikov Profimedia

Sergej Naryškin

Sergej Naryškin, ktorý doplnil trojicu starých Leningradských strašidiel, zostal po boku prezidenta väčšinu svojej kariéry. To však nezastavilo Putina, aby s ním mal ostrejšiu výmenu názorov v televíznom prenose.

Zdĺhavá relácia bola zostrihaná, takže Kremeľ tým jednoznačne ukázal verejnosti, že sa necíti pohodlne pred veľkým televíznym publikom.

Sergej Naryškin Profimedia
Článok pokračuje na ďalšej strane
Strana 2 / 3
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok