Rusko od začiatku invázie na Ukrajinu popravilo bez procesu najmenej 77 civilistov, tvrdí OSN

ta3 TASR
27.6.2023 12:13

Rusko popravilo 77 civilistov, ktorí boli svojvoľne zadržiavaní na Ukrajine. Informovala agentúra AFP, ktorá sa odvolala na utorkovú správu Organizácie Spojených národov (OSN).

ONLINE: Rusi už stratili takmer 45-tisíc vojakov, Moskva od 6. júla neoznámila žiadne územné zisky
TASR/AP

"Zaznamenali sme popravy bez procesu 77 civilistov počas ich svojvoľného zadržiavania Ruskou federáciou," uviedla vedúca misie OSN na monitorovanie ľudských práv na Ukrajine Matilda Bognerová. Išlo o 72 mužov a päť žien. Ďalší dvaja muži zomreli pre mučenie, neľudské podmienky zadržiavania a odmietnutie prístupu k zdravotnej starostlivosti.

Misia OSN od začiatku ruskej invázie na Ukrajine vo februári 2022 zaznamenala 864 jednotlivých prípadov svojvoľného zadržania ruskými silami. Mnohé boli spojené s vynútenými zmiznutiami. "Ruské ozbrojené zložky, orgány činné v trestnom konaní a väzenské úrady sa zapájali do rozsiahleho mučenia a nevhodného zaobchádzania s civilnými zajatcami," uviedla Bognerová.

Mučenie bolo podľa jej slov slúžilo na priznanie sa k pomoci ukrajinským ozbrojeným silám, na prinútenie k spolupráci s okupačnými úradmi, či na zastrašenie. "Väčšina z tých, s ktorými sne sa zhovárali, uviedla, že boli mučení a že s nimi zle zaobchádzali, a v niektorých prípadoch boli vystavení sexuálnemu násiliu," dodala.

OSN vo svojej správe zaznamenala viac než 900 prípadov svojvoľného zadržania civilistov vrátane detí a starších osôb. Väčšinu zo zadržaní je pripisovaná Rusku. OSN zaznamenala 75 prípadov svojvoľného zadržania ukrajinskými silami, najmä voči ľuďom podozrivým z trestných činov spojených s vojnovým konfliktom.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok