Za Ficom hneď Chmelár. Rastie popularita politikov na internete a prečo ich ľudia vyhľadávajú?

ta3/Denis Dufala
2.7.2023 00:00

Predvolebná kampaň je v plnom prúde a sme svedkami prvých súbojov politických elít. Pozreli sme sa na to, ktorým politikom sa darí byť v povedomí internetových vyhľadávačov.

Za Ficom hneď Chmelár. Rastie popularita politikov na internete a prečo ich ľudia vyhľadávajú?
ta3/TASR/Denis Dufala

Trendy vo vyhľadávaní jednotlivých politických elít na internete sú prekvapujúce a líšia sa v každom regióne Slovenska. Zatiaľ čo Ficovi a Šimečkovi sa darilo (pozn. red. v čase sledovania trendov) v Trnavskom kraji, Sulíkovi v Nitrianskom a Uhríkovi v Banskobystrickom. Pozreli sme sa aj na to, kedy vyhľadávanie jednotlivých politikov nárazovo stúplo a čo bolo príčinou tejto zmeny.

Prečo nás to zaujíma

Politici už zaujali svoje pozície, predstavujú kandidátky, útočia na seba, hrajú populistickú hru a v niektorých prípadoch vychádzajú kostlivci zo skríň. Pozorovali sme obdobie za posledných 30 dní. Použili sme digitálne nástroje, z ktorých sme sa dozvedeli koho, kde a kedy vyhľadávajú bežní ľudia na internete.

Robert Fico

Robert Fico (pozn. red. s dodatkom Smer –  slovenská sociálna demokracia – predseda strany) je za posledných 30 dní najvyhľadávanejším politikom v Zlatých Moravciach, Partizánskom a Seredi. Podľa krajov je predseda strany Smer-SSD populárny v Trnavskom, Bratislavskom a Košickom kraji. Popri ňom sa objavujú aj súvislé vyhľadávania používateľov, ktorí hľadali výraz Robert Fico. O 300 percent rástlo vyhľadávanie infovojny (pozn. red. konšpiračný dežurnalistický portál), populárnymi sú tiež Ficove tlačové besedy, youtubový kanál aj Facebook. Popri hľadaní Fica títo používatelia súvisle hľadali Eduarda Chmelára. Fica ľudia vyhľadávajú aj u našich susedov – v Českej republike.

  • Fico investoval do reklamy na Facebooku za posledných 30 dní 1400 eur.

Vyhľadávanie mena Robert Fico, bez ďalšieho dodatku, bolo menej populárne. Najväčší záujem oň bolo v Nitrianskom, Trnavskom a Košickom kraji. Súvisiace témy sa v prípade Eduarda Chmelára nemenili (pozn. red. pri ňom však Google zaznamenal obrovský nárast), navyše sa však vo vyhľadávaní objavil Peter Pellegrini (pozn. red. nárast vo vyhľadávaní o 190 percent). 

Za posledný mesiac zaznamenal Robert Fico vrchol vo vyhľadávaniach 16. a 22. júna. V tomto časovom rozhraní Fico predstavil kandidátku strany Smer-SSD. V tom čase predstavitelia Dohody politických strán (pozn. red. Maďarské Fórum, Občianski demokrati Slovenska, Za regióny, Rómska koalícia, Demokratická strana) vyzývali médiá aj iné politické subjekty k bojkotu Roberta Fica. Ten reagoval tak, že na svojej sociálnej sieti zverejnil video s popisom "Čo sa nezmestilo na tlačovku VII. Chlapi už vážne neblbnite!".

Dáta sme spracovávali 27. júna. Po tomto dátume sa už môžu výsledky trendov meniť najmä čo sa týka vyhľadávania v konkrétnych oblastiach Slovenska.

Peter Pellegrini

Záujem o predsedu strany Hlas-SD je viditeľný najmä v Banskobystrickom kraji (pozn. red. s dodatkom Hlas – sociálna demokracia – predseda strany). Nasledujú Trenčiansky a Košický kraj. Vysoký záujem bol v posledných 30 dňoch o Pellegriniho prejavený v Trstenej a Rimavskej Sobote. Oveľa menej ho používatelia vyhľadávali v Nitre a Malackách. Najnižšiu popularitu za sledované obdobie zaznamenal Google v Nitrianskom a Bratislavskom kraji a v mestách Košice a Nitra. Čiastočne je vyhľadávaný aj za hranicami Slovenska, a to v Rakúsku.

V súčasnosti sledujeme nárast súvisiacich tém s vyhľadávaním Petra Pellegriniho. Ako súvisiaca téma sú na vrchole Boris Kollár a Igor Matovič. Dopyt je aj po sociálnej sieti predsedu Hlasu-SD. Najčastejšie popri ňom však ľudia na internete vyhľadávajú Roberta Fica.

Za posledný mesiac zaznamenal Peter Pellegrini najvyšší dopyt vo vyhľadávaní 11. a 23. júna. V nedeľu 11. júna v politickej debate na RTVS tvrdil, že Slovensko už nebude môcť výraznejšie pomáhať Ukrajine. To bol jeden z aspektov zvýšeného dopytu po jeho vyhľadávaní. Deň predtým zorganizoval pracovný snem v Púchove, kde ohlásil spojenie s Dobrou voľbou vedenou Tomášom Druckerom. Na veľkolepej scéne sa vyhranil voči Smeru-SSD a Uhríkovej Republike. Rovnako sa medializoval postoj Pellegriniho k odporu proti pravidlám ohľadom migrantov.

Google zaznamenal najvyšší dopyt po predsedovi Hlasu-SD v piatok 23. júna. V tento deň navštívil východné Slovensko a konkrétne aj Sninu, odkiaľ vysielal na svojej sociálnej sieti video o rušení pôrodnice a niekoľkých subtémach.

Článok pokračuje na ďalšej strane
Strana 1 / 3 Ďalšia strana
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok