Za Ficom hneď Chmelár. Rastie popularita politikov na internete a prečo ich ľudia vyhľadávajú?

ta3/Denis Dufala
2.7.2023 00:00

Predvolebná kampaň je v plnom prúde a sme svedkami prvých súbojov politických elít. Pozreli sme sa na to, ktorým politikom sa darí byť v povedomí internetových vyhľadávačov.

Za Ficom hneď Chmelár. Rastie popularita politikov na internete a prečo ich ľudia vyhľadávajú?
ta3/TASR/Denis Dufala

Igor Matovič

Bývaly minister financií nabral na popularite vo vyhľadávaní v Trnavskom, Bratislavskom a Trenčianskom kraji. Podľa miest ho ľudia vyhľadávali ako tému v meste Krásno nad Kysucou a veľmi nízko v Rimavskej Sobote a Stupave. Najmenej ho vyhľadávali ľudia v Bratislave a Košiciach. Stále ho však čiastočne vyhľadávajú obce po celom Slovensku. Príkladom sú Klin a Čaňa.

Popri ňom vyhľadávajú ľudia aj tému "vláda", ktorá zaznamenala nárast o 70 percent a významne nahráva aj Petrovi Pellegrinimu, ktorého alternatívne vyhľadávajú po Matovičovi. Google zaznamenal nárast o 70 percent vo vyhľadávaní profilu Matoviča na sociálnej sieti.

V utorok 13. júna používatelia internetu skokovito vyhľadávali tému "Igor Matovič". Jedným z dôvodov môže byť, že v ten deň nazval Fica v NR SR "skorumpovaným zlodejom, ktorý tu vládol 12 rokov". Urobil tak na 94. schôdzi v rozprave s faktickou poznámkou. Kritizoval tiež programové vyhlásenie úradníckej vlády.

Richard Sulík

Populárny, čo sa týka vyhľadávania, je najmä v Prešovskom, Nitrianskom a Trnavskom kraji (pozn. red. s dodatkom bývalý minister hospodárstva). Inak je to v prípade, keď Sulíka vyhľadávajú len podľa mena (pozn. red. priamo bez odporúčania vo vyhľadávaní v prehliadači). V tomto prípade je najvyhľadávanejším v Bratislavskom a Nitrianskom kraji – bez ďalších vyhľadávaní na Slovensku.

Vyhľadávaný je v mestách Bardejov, Humenné a Bratislava.

Vrchol vyhľadávania zaznamenal v posledných 30 dňoch počas nedeľnej (11. júna) politickej diskusie Na telo. Koncom minulého mesiaca bývalého ministra nárazovo vyhľadávali v súvislosti s témami ako dôvera v úradnícku vládu, spaľovacie motory aj koncesionárske poplatky. Žila tiež kauza Dubaj, keď mal vyhlásiť "vypitie celého baru".

Ľudia, ktorí vyhľadávajú bývalého ministra hospodárstva, zároveň hľadajú aj Roberta Fica (pozn. red. za posledný mesiac vyhľadávali Fica po Sulíkovi s 250-percentným nárastom).

Článok pokračuje na ďalšej strane
Strana 2 / 3
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok