Youtuber bol na palube Titanu pred implóziou. Jeho ponor k Titanicu zrušili na poslednú chvíľu

ta3/Soňa Búranová, NY Post, People
25.6.2023 20:26

Americký YouTuber Jake Koehler, známy ako DALLMYD, sa vyhol nešťastiu. Potápač a lovec pokladov bol na palube ponorky Titan od spoločnosti OceanGate tri týždne pred jej implóziou, ktorá zabila päť ľudí. Zaplatil si lístok do hlbín, no expedícia bola napokon zrušená pre poruchy počítača, nepriaznivé počasie a problémy s rybárskou sieťou.

Youtuber bol na palube Titanu pred implóziou. Jeho ponor k Titanicu zrušili na poslednú chvíľu
reprofoto Youtube/DALLMYD

Rovnaký osud

"Ak by môj ponor nebol zrušený, v tej ponorke som mohol byť teraz ja,“ povedal Koehler svojim 13,4 miliónom sledovateľov vo videu na platforme Youtube. "Je šialené na to pomyslieť. Ale ak by sa počasie zlepšilo a podmienky by boli ideálne, a Stockton by sa na mňa pozrel a opýtal sa, či chcem ísť, urobil by som to. Môj osud mohol byť taký istý ako tých piatich ľudí na palube, ktorí nedávno prišli o život na Misii 5," dodal. Stockton Rush bol majiteľom spoločnosti, ktorá prevádzkuje expedície, a je jednou z obetí implózie Titanu.

Vo videu, ktoré má viac ako 25 minút, nahliadol do zákulisia deväťdňovej exkurzie, ktorú absolvoval so svojou priateľkou a ktorá sa začala výletom loďou z Newfoundlandu k ponorke, píše The New York Post.

Posledné momenty s legendami

"Bude tam veľa smiechu, veľa úsmevov, veľa vtipov," varoval sledovateľov. "Prosím, myslite na to, že všetci sme si to užívali a netušili sme, čo sa stane o pár týždňov," dodal.

Hoci bola jeho cesta zrušená, Koehler v skutočnosti absolvoval skúšobný ponor do hĺbky asi 915 metrov spolu s generálnym riaditeľom OceanGate. Nakrútil sa vo vnútri plavidla spolu s Rushom a zvyškom posádky vrátane a zdokumentoval aj ponorenie sa pod vodu. "Nezabudnite, že to, na čo sa práve pozeráte, je presne tá istá ponorka, ktorá implodovala a zabila päť ľudí," vysvetlil.

Scuba Jake, ako sám seba nazýva na Instagrame, hovoril aj o Paulovi-Henrym Nargeoletovi, francúzskom hlbokomorskom prieskumníkovi a expertovi na Titanic, ktorý tiež zomrel na palube Titanu. Koehlerovi venoval aj autogram na kúsku papiera a vtipkoval, že by to mohol byť jeho posledný podpis. Existujú aj zábery, ako Rush a Nargeolet pre Koehlera podpisujú vlajku, ktorá má byť pamiatkou na misiu.

Viaceré problémy

Pasažieri na palube plavidla nakoniec nemohli uskutočniť plánovaný ponor pre nepriaznivé počasie a taktiež problémy s rybárskou sieťou, ktorá sa omotala okolo ponorky a zlomila niektoré jej časti, píše People. Rush tiež povedal, že ovládače motora vo vnútri Titanu "nefungovali správne“, čo podľa neho "mohlo spôsobiť problém s elektroinštaláciou“.

"Nie som si presne istý, či je to hlavný dôvod, prečo došlo k tragédii a všetci prišli o život. Mohlo to byť čokoľvek,“ poznamenal Koehler v časti videa, ktorú dotočil doma. "Skrátene povedané, každý deň sme mali nejaké problémy a snažili sme sa opraviť každú maličkosť, aby sme sa uistili, že všetko bolo perfektné a aby sme sa mohli potopiť k Titanicu," pokračoval. "Teraz sa to zdá zvláštne, ale v tom čase to vyzeralo ako bežný problém," dodal.

"Domov som si odniesol spomienky, ktoré mi prirástli k srdcu do konca života. Tí ľudia boli ku mne veľmi milí a som im veľmi vďačný. Prial by som si, aby som sa mohol vrátiť v čase a povedať im, aby to nerobili, ale toto je skutočný život,“ poznamenal predtým, než video ukončil.

Video youtubera Jakea Koehlera si môžete pozrieť nižšie.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok