Český expert na ponorky o tragédii Titanu: Ako mohli vstúpiť do toho šrotu? Šancu prežiť nikdy nemali

ta3/Soňa Búranová, CNN Prima News
23.6.2023 18:00

Ak ponorka vo vode implodovala, posádka to ani nepostrehla. Smrť je v podstate okamžitá, povedal vo vysielaní CNN Prima News expert na Titanic Ondrěj Vrkoč. Konštruktér ponoriek Pavel Gross ešte pred nájdením častí Titanu uviedol, že posádka už vo štvrtok nemala šancu prežiť, a že ju vlastne nemala ani nikdy predtým.

Český expert na ponorky o tragédii Titanu: Ako mohli vstúpiť do toho šrotu? Šancu prežiť nikdy nemali
Twitter/Pop Base

Obrovský tlak

V niekoľkokilometrovej hĺbke je obrovský tlak. Ten podľa Grossa zničí aj fľašu natlakovanú na 200 atmosfér, imploduje totiž do seba. "Musíte si uvedomiť, aký obrovský tlak tam je," uviedol Gross, ktorý bol hosťom v CNN Prima NEWS. Zároveň dodal, že pri vonkajšom tlaku 380 atmosfér tlak 200 atmosfér vo fľaši implóziu neudrží a urobí to z nej placku. 

S jeho tvrdením súhlasil aj Vrkoč. Smrť v takýchto podmienkach tak hlboko pod hladinou nastane v podstate okamžite. "Bavíme sa o mikrosekundách, dá sa povedať, že posádka nič nepostrehla,“ povedal. Ak by však nastali technické problémy, posádka podľa neho mohla tušiť, že dôjde ku katastrofe. "Aj malá trhlina v samotnej tlakovej komore ponorky je deštruktívna a vedie k implózii,“ dodal pre český spravodajský kanál Vrkoč.

Trosky našiel na dne Atlantiku diaľkovo riadený robot vo štvrtok. Na sociálnych sieťach sa už stihli objaviť aj fotografie, ktoré majú ich majú zobrazovať, no sú falošné. Fotky trosiek doposiaľ neboli zverejnené. 

Zaujímavé je podľa redakcie ta3 aj to, že stránka spoločnosti OceanGate, ktorá ponorku prevádzkuje, je už dlhšie nedostupná. Zatiaľ možno iba špekulovať, prečo je to tak.

Článok pokračuje na ďalšej strane
Strana 1 / 3 Ďalšia strana
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok