Implózia mala zabiť posádku ponorky po ponore k vraku Titanicu. Čo sa bude diať ďalej?

ta3/Soňa Búranová, BBC News
23.6.2023 13:25

Najhoršie obavy sa naplnili. Posádka na palube ponorky Titan, ktorá sa stratila počas ponoru k vraku Titanicu, zomrela. Znamená to, že rozsiahla pátracia operácia, ktorá sa začala vo vodách Atlantického oceánu, má nové priority, uvádza BBC.

Implózia mala zabiť posádku ponorky po ponore k vraku Titanicu. Čo sa bude diať ďalej?
Twitter/The Nigerian Observer

Americká pobrežná stráž vo štvrtok popoludní potvrdila, že všetkých päť mužov na palube zahynulo po pravdepodobne "katastrofickej implózii" ponorky od spoločnosti OceanGate. Zostáva však veľa nezodpovedaných otázok o tom, čo presne sa stalo. 

Nájdu telá obetí?

Kontradmirál Rear Adm Mauger podľa BBC povedal, že nemôže potvrdiť, či americká pobrežná stráž bude alebo nebude schopná nájsť telá obetí. "Je to neuveriteľne nemilosrdné prostredie," povedal na margo vôd v okolí vraku najslávnejšieho parníka na svete.

Na palube plavidla boli britskí podnikatelia Hamish Harding a Shahzada Dawood. Ten na expedíciu vzal aj svojho syna Sulemana. Súčasťou posádky boli aj generálny riaditeľ OceanGate Stockton Rush a bývalý francúzsky námorný potápač Paul-Henry Nargeolet.

Čo s pátraním?

V tejto fáze nie je jasné, kto bude viesť vyšetrovanie, pretože pre takéto incidenty neexistuje žiaden protokol. Mauger povedal, že je to obzvlášť zložité, keďže incident sa odohral v odľahlej časti oceánu a jeho súčasťou boli ľudia rôznych národností.

Doteraz zohrávala vedúcu úlohu v operácii americká pobrežná stráž. Pravdepodobne bude nápomocná aj naďalej. Uviedla, že bude pokračovať vo vyšetrovaní miesta, kde sa našli trosky ponorky. V oblasti zostáva niekoľko plavidiel, zdravotnícky personál a technici. Tímy sa začnú demobilizovať v priebehu nasledujúcich 24 hodín.

Diaľkovo ovládané vozidlá (ROV), ktoré operujú na morskom dne v okolí Titanicu, tam zatiaľ zostanú tiež. "Nemám harmonogram, podľa ktorého máme v pláne stopnúť diaľkové operácie na morskom dne," uviedol Mauger.

Zdroj: BBC

Čo urobia s troskami?

BBC vysvetľuje, že bude nevyhnutné zhromaždiť čo najviac trosiek, vrátane kúskov uhlíkových vlákien, z ktorých bola vyrobená časť plavidla, aby si úrady vytvorili obraz o tom, čo sa stalo. Každý kus bude podrobne preskúmaný pod mikroskopom. Experti budú hľadať prípadné trhliny, ktoré určia presné miesto, kde došlo k prasknutiu ponorky. Pokračuje aj snaha o zmapovanie oblasti, v ktorej sa našli časti Titanu.

Paul Hankin, podmorský expert, vysvetlil, že pri doterajšom pátraní sa našlo päť veľkých kusov trosiek, ktoré potvrdili, že ide o nezvestnú ponorku. Diely zahŕňajú nosový kužeľ a predné a zadné časti tlakového trupu (viď. obrázok nižšie). Mauger pre BBC uviedol, že to naznačuje, že ponorka sa "rozpadla" pod obrovským tlakom vody.

Článok pokračuje na ďalšej strane
Strana 1 / 2 Ďalšia strana
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok