Otázky a odpovede o situácii v Rusku: Môže si Putin vydýchnuť? Vagnerovci otáčajú autá s tankami

ta3/Soňa Búranová, Dominik Pálka, BBC News
24.6.2023 16:34

V Rusku to vrelo. Ruský líder obvinil šéfa Vagnerovcov Jevgenija Prigožina zo zrady a pustenia sa do ozbrojeného povstania. Vraj krajine bodol dýku do chrbta. Prigožin hovorí, že jeho cieľom nebol vojenský prevrat, ale pochod za spravodlivosť.

Otázky a odpovede o situácii v Rusku: Môže si Putin vydýchnuť? Vagnerovci otáčajú autá s tankami
TASR/AP, FlightRadar

Kto sú Putinovi muži?

  • Minister obrany Sergej Šojgu - je dlhoročným dôverníkom Putina, ale nedostatočný úspech na Ukrajine ho môže izolovať. Je to práve Šojgu, ku ktorému je Prigožin, šéf vagnerovcov, čoraz viac kritickejší.
  • Náčelník generálneho štábu Valerij Gerasimov – jeho úlohou bolo viesť útok na Ukrajinu a dokončiť prácu rýchlo.
  • Minister zahraničných vecí Sergej Lavrov - je najvyšším ruským diplomatom, ale zdá sa, že bol odsunutý na vedľajšiu koľaj v súvislosti s rozhodnutiami o vojne na Ukrajine.
  • Riaditeľ Federálnej bezpečnostnej služby (FSB) Alexander Bortnikov – FSB je nástupcom KGB a je ruskou domácou bezpečnostnou službou, podobne ako MI5 vo Veľkej Británii. Úrad je zodpovedný za kontrarozviedku, boj proti terorizmu a dohľad nad armádou. Zodpovedá tiež za krajiny bývalého Sovietskeho zväzu, ktorou je aj Ukrajina.
  • Riaditeľ Národnej gardy Viktor Zolotov – Putinov bývalý osobný strážca, Zolotov teraz vedie Rosgvardiu, ktorá je takmer osobnou Putinovou armádou. Je oddelená od ruských ozbrojených síl a podlieha priamo prezidentovi.

Ako odlíšiť Rusov a vagnerovcov?

Rozoznať ruských vojakov verných Kremľu a Prigožinovu Vagnerovu skupinu môže byť ťažké. No je to kľúčové pre pochopenie súčasnej situácie. 

Na Ukrajine nosili Prigožinovi žoldnieri často, ale nie vždy, charakteristický symbol, ktorý zobrazuje lebku. Aj tak môže byť zložité rozoznať tieto dve skupiny vojakov, keďže Rusko obom posielalo na ukrajinský front zásoby. 

Vagnerovci nemajú ohľadom uniforiem striktné pravidlá. Zvyčajne nosia odlišné bojové kombinézy, taktiež aj helmy či nepriestrelné vesty. Zvyknú si však obliekať aj štandardnú poľnú uniformu Ratnik, akú nosia ruskí vojaci. 

vagnerovci Profimedia
Ruskí vojaci Profimedia
Článok pokračuje na ďalšej strane
Strana 2 / 3
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok