Pokus o prevrat. Prigožin sa v novom videu vyhráža blokádou Rostova aj pochodom na Moskvu

ta3 ČTK
24.6.2023 07:21

Šéf súkromnej Vagnerovej vojenskej spoločnosti Jevgenij Prigožin sa v novom videu vyhráža blokádou Rostova nad Donom na juhozápade Ruska a pochodom na Moskvu, ak za vagnerovcami neprídu ruský minister obrany Sergej Šojgu a náčelník generálneho štábu Valerij Gera. Informuje o tom agentúra Reuters.

Prigožin tiež tvrdí, že jeho vojaci majú pod kontrolou všetky armádne stanovištia v Rostove nad Donom, kde sídlia veliteľstvo Južného vojenského okruhu, ktoré je z veľkej časti zodpovedné za vedenie vojny na Ukrajine.

Pripravení zničiť kohokoľvek

Prigožin sa počas noci na sobotu v sérii vyhlásení, ktorých pravosť nemožno podľa BBC overiť, nechal počuť, že vagnerovci sú pripravení aj zomrieť a zničia kohokoľvek, kto im bude stáť v ceste. Už vraj zostrelili vrtuľník ruskej armády, ktorý na nich zaútočil. Už v piatok šéf vagnerovcov vyzval na odstránenie ruského armádneho velenia, čo ruské úrady považujú za výzvu na ozbrojené povstanie.

Ruskojazyčná verzia BBC počas noci napísala, že ruská armáda zablokovala vjazdy do Rostova nad Donom. Nezávislý ruský server Meduza zase s odvolaním sa na miestne médiá uviedol, že ozbrojenci v uniformách obkľúčili niektoré kľúčové budovy v meste, vrátane veliteľstva Južného vojenského okruhu, tunajšej pobočky ministerstva vnútra či tajnej služby FSB. Ku komu ozbrojenci patria, nie je jasné.

Meduza sa však domnieva, že centrum mesta, kde sú tanky, už pravdepodobne obsadili vagnerovci. Aj agentúra TASS pri popise svojich fotografií z Rostova napísala, že ozbrojenci patria k Vagnerovej skupine. Iné zdroje to ale popierajú a tvrdia, že muži majú naopak kľúčové budovy pred možným útokom žoldnierov chrániť.

Zostať v pokoji a doma

Gubernátor Rostovskej oblasti Vasilij Golubev vyzval občanov, aby zostali v pokoji a neopúšťali svoje domovy. Neskôr ich informoval o rozhodnutí zrušiť všetky víkendové akcie, ktorých sa malo zúčastniť väčšie množstvo ľudí. K podobnému kroku môžu pristúpiť aj úrady vo Voronežskej oblasti, ktorá tiež leží pri hraniciach s Ukrajinou. Oznámil to tunajší gubernátor Alexander Gusev, podľa ktorého musia ľudia počítať aj s kontrolami áut.

Meduza na svojom webe zverejnila krátke video, na ktorom je vidieť a počuť streľba ozývajúca sa údajne práve v Rostovskej oblasti. Autentickosť záberov ale server nebol schopný potvrdiť. Ruská armáda Prigožina obvinila z toho, že jeho "provokáciu" využíva Kyjev, ktorý podľa nej koncentruje sily pre ofenzívu v smere na východoukrajinský Bachmut. Niekdajší najbohatší Rus a neskôr väzeň režimu prezidenta Vladimira Putina Michail Chodorkovskij podľa BBC vyzval Rusov na podporu vagnerovcov.

Občiansky konflikt

Ruská tajná služba FSB už v piatok slova Prigožina označila za výzvy na občiansky konflikt, generálna prokuratúra proti nemu začala trestné konanie za organizovanie ozbrojeného povstania. O prípade podľa agentúry TASS v noci na sobotu ruského prezidenta Vladimira Putina upovedomil generálny prokurátor Igor Krasnov. O situácii je tiež nepretržite informovaný bezpečnostnými zložkami.

Prigožin mal s vedením ruskej armády spory dlhodobo. V piatok ju ale obvinil z útoku na svojich mužov, pri ktorom ich podľa neho veľké množstvo prišlo o život. Chce preto odplatu a potrestanie ľudí, ktorí „zničili našich mužov“.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok