Implózia mala zabiť posádku ponorky po ponore k vraku Titanicu. Čo sa bude diať ďalej?

ta3/Soňa Búranová, BBC News
23.6.2023 13:25

Najhoršie obavy sa naplnili. Posádka na palube ponorky Titan, ktorá sa stratila počas ponoru k vraku Titanicu, zomrela. Znamená to, že rozsiahla pátracia operácia, ktorá sa začala vo vodách Atlantického oceánu, má nové priority, uvádza BBC.

Implózia mala zabiť posádku ponorky po ponore k vraku Titanicu. Čo sa bude diať ďalej?
Twitter/The Nigerian Observer

Ako incident vyšetria?

Vlády krajín zapojených do incidentu sa podľa Maugera stretli, aby prediskutovali, ako by mohlo vyzerať vyšetrovanie.

Tí, ktorí sú momentálne zapojení do prebiehajúceho vyšetrovania, sa budú snažiť potvrdiť teóriu, že implózia spôsobila smrť ľudí na palube Titanu. Ak k tomu dôjde, bude nutné zistiť kedy konkrétne a prečo sa to stalo. 

BBC v piatok poobede informovala, že stále nie je jasné, kedy presne ponorka implodovala. Americká pobrežná stráž uviedla, že sonarové bóje, ktoré tento týždeň rozmiestnila v oceáne, nezachytili žiadne hlasné alebo prudké zvuky, ktoré by naznačovali výbuch.

Ale poloha poľa trosiek, ktoré ležia relatívne blízko stroskotania Titanicu, a načasovanie poslednej komunikácie Titanu s jeho materskou loďou nasvedčujú tomu, že ku katastrofe došlo v nedeľu na konci zostupu plavidla k morskému dnu.

Robot, ktorý našiel trosky Titanu

Zdroj: BBC

Zvuky zachytené začiatkom tohto týždňa prieskumnými plavidlami pravdepodobne pochádzali z iných plavidiel. "Zdá sa, že medzi zvukmi a poľom trosiek na morskom dne neexistuje žiadny vzťah," povedal Mauger, ktorý viedol pátranie. Titan začal v nedeľu svoj dvojhodinový zostup k vraku Titanicu. Asi hodinu a 45 minút po ponore stratil spojenie s povrchovým plavidlom.

Kontradmirál dodal, že aj keď rozsah indicentu bol mimo jeho kompetencie, v budúcnosti sa pravdepodobne bude zameriavať na širšie otázky týkajúce sa predpisov a noriem takýchto podvodných misií.

Ďalším potenciálnym zdrojom informácií o tom, čo sa presne stalo s Titanom, by mohli byť hydrofóny. Ide o podvodné mikrofóny, ktoré slúžia na odpočúvanie testov nedovolených atómových zbraní.

Pomohli zistiť, že argentínska ponorka San Juan implodovala po tom, čo v roku 2017 zmizla pri pobreží krajiny. Hydrofóny možno zachytili aj implóziu Titanu. Mohli by preto poskytnúť presný čas, kedy došlo k tragédii. Americké námorníctvo detegovalo zvuky "v súlade s implóziou" krátko po tom, čo ponorka stratila kontakt, uviedol predstaviteľ námorníctva.

Ryan Ramsey, bývalý kapitán britského kráľovského námorníctva, skonštatoval, že tímy budú zhromažďovať každý kúsok trosiek, ktorý nájdu. "Neexistuje žiadna čierna skrinka, takže nebudete môcť sledovať posledné pohyby plavidla," vysvetlil. Proces vyšetrovania totiž nie je podobný ako pri havárii lietadla.

Implózii ponorky sme sa venovali aj vo vysielaní ta3. Reportáž si môžete pozrieť nižšie.

Zistia dôvod implózie?

Vyšetrovatelia sa pokúsia zodpovedať náročnú otázku, či bolo príčinou tragédie zlyhanie konštrukcie plavidla. "Ak by to tak bolo, potom by ponorka bola vystavená neuveriteľne veľkému tlaku, ekvivalentnému hmotnosti Eiffelovej veže," hovorí profesor Blair Thornton z University of Southampton. "Hovoríme o veľmi silnej implózii hlavného krytu," dodal.

Ak sa stal presne tento scenár, je dôležité zistiť, či nastal kvôli nedostatku riadneho testovania, čo naznačili aj niektorí odborníci.

"Uhlíkové vlákno zlyhá v dôsledku vnútorných defektov v jeho konštrukcii," prezradil profesor Roderick A Smith z londýnskej Imperial College. Spoje medzi uhlíkovými vláknami a titánom podľa neho potrebujú veľmi starostlivú kontrolu. "Násilnosť implózie znamená, že môže byť veľmi ťažké určiť sled udalostí," dodal.

Strana 2 / 2
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok