Anomália, ktorá zodpovedala výbuchu. Americké námorníctvo detegovalo implóziu miniponorky Titan

ta3 TASR
23.6.2023 06:52

Americké námorníctvo detegovalo pravdepodobnú implóziu výskumnej miniponorky Titan na podmorských zvukových monitorovacích zariadeniach krátko po jej zmiznutí v Atlantickom oceáne počas výpravy k vraku Titanicu. Informoval o tom vo štvrtok The Wall Street Journal.

Denník s odvolaním sa na nemenovaného vysokého predstaviteľa amerického námorníctva uviedol, že implózia bola zaznamenaná tajným akustickým monitorovacím systémom určeným na odhaľovanie prítomnosti ponoriek, uvádza tlačová agentúra AFP. "Americké námorníctvo vykonalo analýzu akustických údajov a zistilo anomáliu, ktorá zodpovedala implózii alebo výbuchu vo všeobecnej blízkosti miesta, kde miniponorka Titan operovala, keď s ňou stratili kontakt," povedal predstaviteľ.

Americká pobrežná stráž (USCG) vo štvrtok objavila vrak tejto miniponorky zhruba 490 metrov od pozostatkov Titanicu, ktoré sa nachádzajú na morskom dne v hĺbke 3800 metrov. Ku katastrofe miniponorky došlo ešte v nedeľu 18. júna po jej ponore. Oznámenie ukončilo štvordňovú medzinárodnú pátraciu a záchrannú operáciu. Podľa vyjadrenia príslušných činiteľov analýza ukázala, že trosky nájdené na morskom dne zodpovedajú implózii tlakovej komory miniponorky Titan.

Podľa spoločnosti OceanGate Expeditions, ktorá miniponorku prevádzkovala, je všetkých päť pasažierov mŕtvych. Obeťami sú americký šéf danej spoločnosti Stockton Rush (61), francúzsky hlbokomorský prieskumník Paul-Henri Nargeolet (77), britský podnikateľ Hamish Harding (58), pakistansko-britský podnikateľ Shahzada Dawood (48) a jeho syn Suleman (19).

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok