Naplnil sa najhorší scenár. Našli časti stratenej ponorky, posádka neprežila

ta3 tasr
22.6.2023 18:09

Americká pobrežná stráž našla vo štvrtok pri vraku Titanicu niekoľko častí stratenej ponorky. Posádka podľa spoločnosti OceanGate, ktorá prevádzkuje expedície, neprežila. Situáciu sme sledovali online.

23:13 ONLINE sme ukončili. Téme sa budeme venovať aj zajtra - vo vysielaní aj na našom webe. Ďakujeme za priazeň, sledujte nás.

23:01 Profesor Blair Thornton z University of Southampton pre BBC News povedal, čo sa mohlo stať. "V prípade, že ide o katastrofickú poruchu hlavného krytu, ponorka by bola vystavená neuveriteľne vysokým tlakom, ekvivalentným hmotnosti Eiffelovej veže," povedal. "Hovoríme o veľmi silnej implózii hlavného krytu."

22:59 Kľúčom k vyšetrovaniu nehody budú kúsky uhlíkových vlákien, z ktorých bola vyrobená časť plavidla. Veľkou otázkou je, či došlo k štrukturálnej poruche, ktorá viedla k prasknutiu trupu - možno kvôli nedostatku riadneho testovania. Podrobná analýza materiálu môže odhaliť, či sa v materiáli nevyskytli nejaké chyby, vysvetľuje BBC.

22:51 Tim Maltin, expert na Titanic, pre BBC povedal, že je presvedčený, že turistické ponory k vraku Titanicu by mali byť pozastavené, "kým sa nevyrieši daný prípad". "Mali by sme pozastaviť turistické potápanie na otvorenom mori, najmä k Titanico," hovorí. "Ponorky musia byť certifikované do väčších hĺbok, než do ktorých sa dostanú."

22:30 Pátranie po ponorke sme sledovali od pondelka aj my v ta3. Odpočítavali sme hodiny spolu so záchranármi. V Štúdiu povedal viac kolega zo zahraničnej redakcie Jakub Šedivý. 

22:29 Britsko-pakistanský podnikateľ Shahzada Dawood (48) a jeho syn Suleman (19) sú medzi piatimi členmi posádky, o ktorých vyhlásili, že zomreli na ponorke Titan. Shahzada žil so svojou manželkou Christine a ďalším dieťaťom Alinou v Surbitone na juhozápade Londýna. Pred ponorom rodina strávila mesiac v Kanade. Jeho syn Suleman bol študentom na Univerzite Strathclyde v Glasgowe.

22:22 Tlmočenú tlačovú konferenciu pobrežnej stráže nájdete v našom archíve.

22:20 Spoločnosť OceanGate informovala, že päť ľudí na palube ponorky incident neprežilo. Pokračuje však pátranie po telách obetí.

Zdroj foto: TASR/AP

22:14 Podmorský robot našiel niekoľko častí Titanu, ktoré vidíte na obrázku nižšie.

22:03 "No, je to najhorší možný záver," povedal expert na vyhľadávanie a priateľ dvoch z piatich členov posádky Titanu David Mearns pre BBC po oznámení, že päť ľudí zomrelo. "Úprimne povedané, toho som sa bál, keď mi prvýkrát zavolali,“ hovorí.

22:01 Mauger tiež avizoval, že predtým zaznamenané zvuky podobné búchaniu nrsúviseli s miniponorkou, keďže boli zaznamenané na iných miestach dna oceánu. 

22:00 Sledujte vysielanie ta3, v ktorom vám aktuálne prinášame informácie o stratenej ponorke.

21:49 Oficiálnu tlačovú konferenciu s najnovšími informáciami nájdete nižšie. Vo vysielaní ta3 vám ju prinesieme tlmočenú o 22:00. Sledujte nás.

21:44 V tejto fáze nie je jasné, kto bude viesť vyšetrovanie, pretože pre takéto incidenty v súvislosti so zničením ponorkou neexistuje žiadny protokol. Mauger povedal, že je to obzvlášť zložité, pretože incident sa stal v odľahlej časti oceánu a zahŕňal ľudí viacerých národností, píše BBC.

21:38 Teraz, keď našli trosky, bude prebiehať vyšetrovanie toho, čo sa stalo. Je dôležité počkať na výsledky a závery odborníkov. Podľa Maugera vzhľad trosiek zodpovedá "katastrofickej implózii“. Našli sa dve časti trosiek: titánový nosový kužeľ a chvost Titanu, čo naznačuje, že plavidlo sa rozpadlo.

21:30 Miniponorka Titan sa v nedeľu s piatimi pasažiermi plavila k vraku Titanicu, ktorý leží na dne Atlantického oceánu v hĺbke asi štyri kilometre. Približne po hodine a 45 minútach plavby prestala komunikovať s kanadskou výskumnou loďou Polar Prince, ktorá ju sprevádzala. 

21:29  Odborníci po prezretí úlomkov skonštatovali, že miniponorka implodovala, uviedol Mauger z USCG. Implózia predstavuje prudké vyrovnanie tlakov smerom dovnútra, ide o opak explózie. 

21:26 Televízia CNN s odvolaním sa na internú správu pobrežnej stráže uviedla, že trosky boli vyhodnotené ako súčasť vonkajšieho trupu. Podvodný robot vo štvrtok ráno našiel zadnú časť ponorky, potvrdila následne pobrežná stráž.

21:24 Pozrite si zábery z pátracej akcie, ktorá prebiehala v Atlantickom oceáne.

21:20 Je príliš skoro hovoriť, kedy došlo k implózii, povedal novinárom Mauger. Informoval, že americká Coat Guard mala sonarové bóje vo vode 72 hodín. Odkedy boli na mieste, nezaznamenali "žiadne katastrofické udalosti,“ dodáva.

21:17 Predpokladá sa, že miesto smrteľnej nehody ponorky sa nachádza 487 metrov od prednej časti vraku Titanicu. Je oblasť, v ktorej sa nenachádzajú žiadne trosky z Titanicu.

21:14 Pobrežná stráž USA podľa BBC uviedla, že telá piatich pasažierov sa možno nikdy nenájdu. Kontradmirál Rear Adm Mauger povedal, že nemôže potvrdiť, či sa ich americkej pobrežnej stráži podarí nájsť na palube ponorky Titan. "Je to neuveriteľne nemilosrdné prostredie,“ dodáva.

21:12 Osoby oboznámené s prípadom uviedli, že medzi troskami okolo vraku Titanicu bolo nájdených päť veľkých kusov ponorky. Medzi nimi je aj nosový kužeľ a väčšie pole trosiek.

21:09 Predstavitelia americkej pobrežnej stráže uviedli, že vozidlá na diaľkové ovládanie (ROV), operujúce na morskom dne okolo Titanicu, zostanú na mieste činu.

21:02 Spoločnosť OceanGate už vyjadrila sústrasť pozostalým a zármutok nad stratenými životmi, informovala CNN citujúca majiteľa plavidla.

21:01 Tlačová konferencia sa začala.

20:56 Tlačová konferencia s najnovšími informáciami o stave ponorky Titan a jej pasažierov sa má začať o 21.00 h nášho času.

20:48 Posádka na palube ponorky zomrela, avizuje vo vyhlásení spoločnosť OceanGate. "Teraz veríme, že náš generálny riaditeľ Stockton Rush, Shahzada Dawood a jeho syn Suleman Dawood, Hamish Harding a Paul-Henri Nargeolet sa, bohužiaľ, stratili," uvádza.

20:45 Mole povedal, že tvrdenie o nájdených častiach ponorke "naznačuje implóziu", teda prudké vyrovnanie tlakov smerom dovnútra.  

20:38 Pasažieri na palube nezvestnej ponorky Titan by okamžite zomreli a ani by nevedeli, že je problém, ak by plavidlo implodovalo, povedal pre BBC bývalý lekár amerického námorníctva Dale Mole.

20:30 Odborník na potápanie David Mearns, ktorý osobne pozná dvoch z piatich mužov na palube miniponorky, dostal informáciu o častiach ponorky od ľudí oboznámených s pátraním. Trup stratenej miniponorky sa však podľa neho zatiaľ nenašiel. 

Malo by ísť o tieto časti ponorky:

Zdroj: BBC

20:15 V blízkosti vraku Titanicu objavili trosky stratenej ponorky. Viac informácii poskytne pátrací tím na tlačovej konferencii, ktorú zvolal na 21:00 h.

20:10 Približne po hodine a 45 minútach plavby miniponorka prestala komunikovať s kanadskou výskumnou loďou Polar Prince, ktorá ju sprevádzala. Vo štvrtok o 13.08 h SELČ vypršal predpokladaný čas, kedy sa posádke nezvestnej miniponorky Titan mali minúť zásoby vzduchu, vyplýva z výpočtov americkej pobrežnej stráže.

20:03 Miniponorka Titan s piatimi členmi posádky sa stratila v nedeľu počas plavby k vraku parníka Titanic na severe Atlantického oceánu. Ten sa nachádza v hĺbke okolo štyroch kilometrov vo vzdialenosti približne 640 kilometrov od pobrežia kanadskej provincie Newfoundland.

20:00 Tematike sme sa počas dňa venovali v článku nižšie.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok