Aký policajt, také riešenie znásilnenia. Na jeho definíciu sme sa pýtali riaditeľa Amnesty International

ta3/Alžbeta Múcsková
23.6.2023 15:47

Definícia znásilnenia je nedostatočná, tvrdí Amnesty International. Kampaň Hovorme o súhlase sa snaží jej zmenu pretlačiť do parlamentného hlasovania. Článok Sme upozornil na odlišnosti v riešení prípadov znásilnenia podľa regiónov - niekde sa obeť dočká spravodlivosti, inde na jej situáciu za chvíľu zabudnú.

Aký policajt, také riešenie znásilnenia. Na jeho definíciu sme sa pýtali riaditeľa Amnesty International
Profimedia

Redefinícia znásilnenia je podľa Slobodu špecifickou témou, pretože sa pri nej zhodujú odborníci i verejnosť. "Legislatíva nereflektuje skutočnosť," dodal. 

Okrem samotnej legislatívy treba podľa neho zmeniť i ďalšie veci. "Potrebujeme systémové reformy policajného zboru. Obete potrebujú pri riešení týchto zážitkov citlivý a podporný prístup bez viktimizácie. Treba preto posilniť školenia," povedal. Zvýšil by sa tým aj počet nahlásených prípadov.

Medzi dôvody, pre ktoré to obete nenahlásili, patria postaranie sa o situáciu v súkromí a nedôvera vo vynesenie dôsledkov. "Dôvodov je mnoho. Predovšetkým stereotypy, kedy si ľudia môžu myslieť, že za znásilnenie je spoluzodpovedná žena," vysvetlila pre ta3 výkonná riaditeľka českej organizácie Konsent Johanna Nejedlová.

Amnesty International v utorok počas parlamentnej schôdze rozprestreli pred budovou Národnej rady SR niekoľkometrové transparenty, ktoré okoloidúcich politikov a političky upozornili na to, aby sa k európskym krajinám, ktoré sa rozhodli pre definíciu znásilnenia založenú na súhlase, pridalo aj Slovensko.

"Poslancom a poslankyniam sme zároveň doručili infobalíčky s argumentmi, prečo Slovensko potrebuje definíciu znásilnenia založenú na absencii súhlasu, výpovede preživších znásilnenia, ktoré Amnesty International zozbierala za uplynulé mesiace, ako aj rozhovor so švédskou prokurátorkou Christinou Voigt o vplyve súhlasu v zákonnej definícii znásilnenia na vyšetrovanie prípadov sexuálneho násilia vo Švédsku," píše organizácia na sociálnej sieti.

Materiály z infobalíčku si môžete prečítať nižšie:

Strana 2 / 2
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok