Pýtali sme sa Sloveniek na skúsenosti so sexuálnym obťažovaním na pracovisku

ta3/Alžbeta Múcsková
8.3.2023 00:00

O sexuálnom obťažovaní sa hovorí vo veľkom iba v prípadoch, keď je páchateľom niekto známy a udalosť medializovaná. Ženy sa s ním však stretávajú frekventovane. Vláda či parlament sa touto problematikou nezaoberajú a v zákone sa mu venuje iba jeden bod. Mnohé prípady sexuálneho obťažovania tak ostávajú umlčané.

Pýtali sme sa Sloveniek na skúsenosti so sexuálnym obťažovaním na pracovisku
Profimedia

Sexuálne obťažovanie na pracovisku nie je pre politikov atraktívnou témou. Či už je to neželané dotýkanie sa, dvojzmyselné narážky či sexuálne e-maily, s tým všetkým sa ženy, v niektorých prípadoch aj muži, stretávajú vo svojej práci. Takéto správanie môže mať zlý vplyv na mentálne zdravie zamestnancov a môže ovplyvniť aj ich výkon.

V roku 2020 poukázalo na závažnosť problému sexuálneho obťažovania správanie herca Maroša Kramára. Počas prestávky televíznej relácie Inkognito, ktorú však naďalej snímala kamera, sa dotkol prstom zadnej časti tela maskérky. Kramár však nie je jediným známym mužom, s ktorým sa takéto správanie spája. S obťažovaním na pracovisku sa v roku 2017 malo spájať aj meno novinára Eugena Kordu. Upozornil naňho ďalší zo slovenských novinárov Rado Ondřejíček, a to najprv na sociálnej sieti bez toho, aby konkretizoval, o kom píše, a neskôr už konkrétnejšie v rubrike Cynická obluda Denníka N.

Príbehy Sloveniek

Viaceré Slovenky sa pre ta3 vyjadrili, že sa v práci stretli s ponižujúcimi poznámkami či sexuálnymi narážkami. Najviac zážitkov majú z brigád v gastro prevádzkach. "Keď som robila čašníčku, tak mi starí muži hovorili, nech sa im tam idem ešte trochu potočiť," uviedla Alexandra. 

Bežné sú i pozvania na rande, dlhé pohľady a komentovanie vzhľadu. "Vypočula som si, že také sukne, akú som práve mala na sebe, zavedú ako rovnošaty a mala by som ich nosiť častejšie," povedala Sabína. "Vždy si však poviem, že to sú chlapi a nič si z takýchto poznámok nerobím," dodala.

Niektorí páchatelia preferujú zase sexuálne obťažovanie prostredníctvom online komunikácie. "Vo firme sme všetci komunikovali cez WhatsApp, a tam mal vždy nemiestne poznámky. Najprv som to brala tak, že žartuje. Kolegyne mi povedali, že aj s nimi sa tak rozpráva. Neskôr to však už prerástlo do sexuálnych narážok a dlhých nepríjemných pohľadov na pracovisku," zverila sa Nikola. Dodala, že vzhľadom na čisto pracovný vzťah a značný vekový rozdiel to boli nevhodné poznámky, ktoré jej neboli príjemné. Narážky skončili až po tom, ako mu pohrozila kontaktovaním oddelenia HR. 

Vo firme v zahraničí sa však stretla i s fyzickým obťažovaním. Jej približne 50-ročný kolega z Poľska sa v práci správal profesionálne. Stretávali sa však aj mimo práce, keďže obaja bývali v ubytovaní, ktoré im poskytla daná firma. "Stretli sme sa na medziposchodí. Najprv sa mi prihovoril, no neskôr ma začal objímať a obchytkávať. Snažila som sa čo najrýchlejšie vymaniť a ujsť do svojho bytu," popísala. Neskôr sa jej ospravedlnil, no to už danú udalosť z jej života nevymazalo.

Napriek spomenutým príbehom sa téme posledné volebné obdobie venovali vláda a parlament len minimálne, a to zakaždým neúspešne.

Článok pokračuje na ďalšej strane
Strana 1 / 3 Ďalšia strana
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok