Aký policajt, také riešenie znásilnenia. Na jeho definíciu sme sa pýtali riaditeľa Amnesty International

ta3/Alžbeta Múcsková
23.6.2023 15:47

Definícia znásilnenia je nedostatočná, tvrdí Amnesty International. Kampaň Hovorme o súhlase sa snaží jej zmenu pretlačiť do parlamentného hlasovania. Článok Sme upozornil na odlišnosti v riešení prípadov znásilnenia podľa regiónov - niekde sa obeť dočká spravodlivosti, inde na jej situáciu za chvíľu zabudnú.

Aký policajt, také riešenie znásilnenia. Na jeho definíciu sme sa pýtali riaditeľa Amnesty International
Profimedia

Článok od portálu denníka Sme upriamil pozornosť spoločnosti na riešenie prípadov znásilnenia v rôznych regiónoch Slovenska. "Ak obeť znásilnenia príde podať trestné oznámenie na policajnú stanicu v bratislavskom Starom Meste, šanca, že sa prípad úspešne vyšetrí, je významne nižšia, než keby trestné oznámenie podala v Karlovej Vsi alebo v Dúbravke," píše novinárka Zuzana Kovačič Hanzelová v spolupráci s Martinom Vančom v článku. 

Redefinícia znásilnenia

V ta3 sme vyspovedali riaditeľa neziskovej organizácie Amnesty International Rada Slobodu. V roku 2021 organizácia rozbehla kampaň s názvom Hovorme o súhlase, v ktorom sa zameriava na osvetu spoločnosti o prípadoch sexuálneho násila a na zmenu definície znásilnenia v novele zákonov. 

Poslankyňa SASKY Mária Kolíková taktiež predložila pozmeňujúci návrh k novele zákona. V ňom hovorí o tom, aby sa znásilnenie definovalo ako absencia súhlasu. Hlasovať by o ňom mali poslanci v najbližších týždňoch. "V roku 2020 sme sa zaoberali Istanbulským dohovorom, ktorý bol zameraný na rodovú rovnosť a odstránenie násilia na ženách. Parlament ho neschválil," povedala pre ta3 Kolíková. 

Amnesty International podľa Slobodu tiež požaduje, aby sa znásilnenie definovalo na základe absencie súhlasu. "Niektorí poslanci hovoria o povinnosti podpísania notársky overeného súhlasu či o tom, že bude viacej falošných obvinení. To je však hlúposť," povedal Sloboda.

Ženy podľa neho teraz v mnohých prípadoch takéto zážitky ani nenahlasujú, pretože ich prípady nespadajú do legislatívnej definície, neveria polícii, že im pomôže, alebo sa boja zaužívaných stereotypov. 

Článok pokračuje na ďalšej strane
Strana 1 / 2 Ďalšia strana
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok