Zákony nestačia. Muža nemožno znásilniť, obete sa bez modrín spravodlivosti nedočkajú

ta3/Alžbeta Múcsková
25.10.2022 00:00

Definície sexuálneho násilia a znásilnenia sú zastaralé. Pracujú s podmienkou výskytu násilia či hrozby násilia a muži podľa nej nemôžu byť znásilnení. Obete sa tak musia s inými formami sexuálneho nátlaku či obťažovaním vysporiadať samy.

Zákony nestačia. Muža nemožno znásilniť, obete sa bez modrín spravodlivosti nedočkajú
profimedia

Sexuálne násilie a obťažovanie nesie mnoho podôb. Medzi nimi je znásilnenie, pokus o znásilnenie, zneužitie v podobe uspokojovania sa na danej osobe, dotýkanie sa tela človeka bez súhlasu, ale aj nevkusné pokrikovanie, sexuálne narážky, neslušné správy alebo explicitné fotky privátnych partií.

Každá tretia žena

Podľa prieskumu Inštitútu pre výskum práce a rodiny v spolupráci s agentúrou 2muse z mája a júna 2022 sa so sexuálnym obťažovaním stretli za život dve tretiny Sloveniek a každá tretia žena ho zažila za posledný rok. Napriek tomu je iba zopár prípadov nahlásených, z čoho je ešte menej takých, pri ktorých sú vyvodené dôsledky.

Podľa spomínaného prieskumu sa ľudia stretávajú prevažne so sexuálnym obťažovaním, ktoré je podľa antidiskriminačného zákona definované ako verbálne, neverbálne alebo fyzické správanie sexuálnej povahy, ktorého úmyslom alebo následkom je alebo môže byť narušenie dôstojnosti osoby, a ktoré vytvára zastrašujúce, ponižujúce, zneucťujúce, nepriateľské alebo urážlivé prostredie. Verbálne a virtuálne sexuálne obťažovanie je z nich najčastejšie.

Väčšina obetí sú ženy vo veku 15 – 34 rokov, prípadne muži s homosexuálnou orientáciou. "Muži sa na nás obracajú, ale menej často ako ženy. Vo veľa prípadoch je pre nich oveľa väčšie tabu priznať takú skúsenosť ako pre ženy. Muži sa predsa vždy musia vedieť ubrániť, alebo musia mať vždy chuť na sex – to sú najčastejšie stereotypy. Väčšina mužov, ktorí sa na nás obrátili, zažila zneužitie v detstve alebo v dospievaní," vysvetlila pre ta3 výkonná riaditeľka českej organizácie Konsent Johanna Nejedlová. "Muži si pre stigmatizovanie témy často ani neuvedomia, že sú obeťami sexuálneho násilia," doplnila Kristýna Bělíková z iniciatívy Proč jsme to nenahlásili.  

Páchateľmi sú prevažne muži a to či už je obeťou žena, alebo muž. Pri verbálnom či virtuálnom sexuálnom obťažovaní ide hlavne o cudzích mužov a pri fyzickom obťažovaní a sexuálnom nátlaku je páchateľom najčastejšie kamarát obete. "Ženy sú podľa mňa menej často páchateľkami sexuálneho násilia nie preto, že by boli nejako výrazne lepšie ako muži, ale preto, že sexuálne násilie nesúvisí s túžbou po sexe, ale s potrebou dominancie a so zneužitím moci a prevahy," povedala Nejedlová.

Článok pokračuje na ďalšej strane
Strana 1 / 5 Ďalšia strana
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok