Otázky a odpovede: Stratená ponorka môže byť v troskách Titanicu, pátrači počuli nové zvuky

ta3/Soňa Búranová, BBC
21.6.2023 20:01

Pátranie po stratenej ponorke Titan stále pokračuje. Záchrannú misiu vedie kontradmirál John Mauger z americkej pobrežnej stráže. Na palube boli piati pasažieri, odhadované zásoby kyslíka sa pravdepodobne minuli. Zhrnuli sme najčastejšie otázky a odpovede ohľadom pátrania.

Otázky a odpovede: Stratená ponorka môže byť v troskách Titanicu, pátrači počuli nové zvuky
OceanGate

Odkiaľ išiel zvuk?

Nad miestom potopenia Titanicu krúžili lietadlá. Zhadzovali do oceánu sonobóje, zariadenia, ktoré sa používajú na detekciu zvuku. Mauger pre BBC News potvrdil, že lietadlo zachytilo vo vode hluk, ale dodáva, že stále nie je známy jeho zdroj. 

Hovorí, že na mieste, kde leží Titanic, sa nachádza veľa kovových predmetov. To je dôvod, prečo je dôležité zapojiť do pátrania odborníkov na zvuk z námorníctva. Oceán je totiž hlučné miesto. "Je to cieľ, na ktorý sa musíme zamerať," povedal na margo zaznamenaného zvuku kontradmirál.

Majú na palube jedlo a vodu?

Spoločnosť OceanGate, ktorá prevádzkuje ponorku, neodpovedala na otázky o podmienkach na Titane. Tí, ktorí boli predtým na palube, na sociálnych sieťach informovali, že jedlo a voda sú k dispozícii, píše novinárka BBC Victoria Gillová, ktorá sa špecializuje na vedu. Na ponorke sa tiež nachádza niečo, čo možno nazvať "základnou toaletou".

Ako dostanú ponorku nad hladinu?

Stále nie je jasné, kde sa ponorka nachádza. Odborníci z BBC však povedali, že ak nedošlo ku katastrofickej udalosti (prasknutiu trupu alebo požiaru), ktorá poškodila plavidlo, pravdepodobne bude na hladine alebo na morskom dne.

Ak je v hĺbke, môže byť zaseknuté. Jednou z obáv je, že podvodné prúdy ho mohli odniesť do trosiek Titanicu. Francúzske plavidlo vybavené hlbokomorským robotom, ktorý môže byť nasadený na prehľadávanie hĺbok, v ktorých sa Titanic nachádza (čo je asi 3800 metrov), je už na mieste. Jeho spustenie trvá asi dve hodiny.

Zdroj: BBC

Akékoľvek nasadené robotické vozidlo môže potrebovať pomoc s vytlačením ponorky nad hladinu. Taktiež môže pomôcť odstrániť akúkoľvek prekážku. Pátrací a záchranný tím však bude musieť nájsť Titan predtým, ako takúto akciu naplánuje.

Čo sa bude diať nad hladinou?

Expert na pátranie a záchranu ponoriek Frank Owen v stredu ráno pre BBC News povedal, že "buchot", ktorý zachytili plávajúce sonobóje pri pátraní, by mohol naznačovať, že Titan by mohol byť na hladine Atlantiku.

Aj keby sa tento scenár potvrdil, poklop ponorky je zvonku priskrutkovaný a posádka bude odkázaná na prívod vzduchu vo vnútri plavidla. Akákoľvek záchranná operácia na hladine by však bola oveľa jednoduchšia ako v hĺbke.

Článok pokračuje na ďalšej strane
Strana 1 / 2 Ďalšia strana
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok