Bojujú s časom. Tímy, ktoré pátrajú po nezvestnej ponorke pri Titanicu, zachytili zvuky

ta3 ČTK
21.6.2023 06:42

Záchranné tímy, ktoré sa snažia nájsť stratenú ponorku pri vraku parníka Titanic, zatiaľ nepoznajú zdroj podvodného zvuku zachyteného v utorok v zóne pátrania. V televíznom rozhovore to v stredu podľa BBC povedal dôstojník americkej pobrežnej stráže John Mauger, ktorý operácie vedie.

Pátranie sa teraz zameriava na oblasť, kde boli zaznamenané ruchy označované médiami ako búchanie. Turistická ponorka s piatimi ľuďmi na palube sa v severnom Atlantiku stovky kilometrov od pevniny stratila v nedeľu a americké a kanadské zložky pátrajúce po skupine sú pod čím ďalej väčším časovým tlakom. Za predpokladu, že ponorka bola neustále pod hladinou a nemá porušený trup, zostáva posádke kyslík približne do štvrtkového poludnia SELČ.

Po ponorke Titan pátrajú lode, lietadlá i bóje so sonarom a posádka jedného z kanadských pátracích lietadiel v utorok v oblasti, kde sa ponorka stratila, zachytila ruchy. Podľa informácií amerických médií sa búchanie ozývalo každých 30 minút a bolo počuť aj o štyri hodiny neskôr, keď bol v mieste nasadený ďalší sonar.

Zachytenie "podvodných zvukov" v noci na stredu potvrdila americká pobrežná stráž, ktorá uviedla, že príslušné dáta zdieľali s expertmi amerického námorníctva. V danej zóne potom prebiehalo pátranie pomocou diaľkovo ovládaných prístrojov, ktoré však v prvej fáze prinieslo "negatívne výsledky".

"Zdroj zvuku nepoznáme," povedal v rozhovore s televíziou CBS Mauger. Podotkol, že v mieste, kde sa nachádza vrak Titanicu, je mnoho kovových predmetov. Pátranie je podľa Maugera veľmi komplikované, ale bude pokračovať, "kým je tu šanca na prežitie". Vrak Titanicu, ku ktorému sa pred troma dňami vydala päťčlenná medzinárodná posádka, leží v hĺbke okolo 3800 metrov. Ak skupina uviazla pri dne oceánu, bolo by extrémne zložité jej pomôcť, upozorňujú experti.

Odborníci varovali pred katastrofickými problémami

Odborníci pred niekoľkými rokmi varovali prevádzkovateľa ponorky Titan, ktorá sa teraz stratila pri plavbe k vraku zaoceánskej lode Titanic, pred možnými "katastrofickými" problémami. Vyzvali ho tiež, aby podmorské zariadenie podstúpilo certifikačný proces. Napísal to denník The New York Times (NYT).

List adresovaný Stocktonovi Rushovi, ktorý je šéfom firmy OceanGate a teraz je tiež na palube Titanu, v roku 2018 podpísali viac ako tri desiatky ľudí, vrátane oceánografov, prieskumníkov morských hlbín, inžinierov a predstaviteľov firiem vyrábajúcich ponorky.

V mene americkej Spoločnosti pre námorné technológie v ňom vyjadrili "znepokojenie" týkajúce sa vývoja ponorky a chystaných expedícií a tiež obavy, že "experimentálny prístup" spoločnosti OceanGate by mohol viesť k problémom, a to vrátane katastrofických.

Ponorku netestovala žiadna nezávislá organizácia

V liste sa píše aj o tom, že marketing firmy bol "zavádzajúci", pretože tvrdil, že ponorka splní, či dokonca prekročí bezpečnostné normy stanovené agentúrou pre posudzovanie rizík DNV, hoci u nej zariadenie spoločnosť nenechala otestovať.

OceanGate v roku 2019 potvrdila, že Titan netestovala žiadna nezávislá organizácia. Vysvetľovať každú inováciu externému subjektu ešte predtým, než je testovaná v reálnom svete, je totiž podľa firmy v prípade rýchlych inovácií neprijateľné. Podľa odborníkov je ale práve testovanie treťou stranou "zásadnou súčasťou bezpečnostných opatrení, ktoré chránia všetkých užívateľov ponoriek".

Spoločnosť, ktorej ponorka sa stratila v nedeľu s piatimi ľuďmi na palube východne od pobrežia kanadskej provincie Nový Foundland, sa k listu odmietla vyjadriť. Nie je to prvýkrát, keď sa Titan dostal do problémov. Nemecký podnikateľ Arthur Loibl, ktorý ponor k Titanicu absolvoval, serveru Spiegel Online povedal, že sa v čase jeho cesty opakovane vyskytli problémy s batériami a jeden z predchádzajúcich ponorov musel byť prerušený v hĺbke 1600 metrov.

Keď bol v roku 2018 na palube ponorky korešpondent americkej televízie CBS David Pogue, prestala zase fungovať komunikácia a trvalo cez dve hodiny, kým sa ju podarilo obnoviť. Pogue tvrdí, že by sa zariadenie malo aj v prípade výpadku elektrickej energie dostať na hladinu. To, že na hladine nepláva, podľa neho môže znamenať dve veci. Buď sa ponorka o niečo zachytila na dne, čo ale považuje za nepravdepodobné, pretože tam nič okrem Titanicu nie je. Alebo došlo k porušeniu trupu a ponorka je zničená.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok