Zvedavci sa plavili k Titanicu, míňa sa im kyslík. Čo vieme o ponorke stratenej v oceáne?

ta3/Soňa Búranová, BBC News, CNN
20.6.2023 10:23

V severnom Atlantiku pokračuje masívna pátracia a záchranná akcia. V nedeľu sa v jeho vodách stratila ponorka, ktorá mala skúmať vrak Titanicu. Na palube má byť päť osôb - britský dobrodruh, francúzsky potápač, výkonný riaditeľ OceanGate Expeditions a otec so synom pôvodom z Pakistanu.

Kyslík sa míňa

Výskumné plavidlo Polar Prince (Polárny princ) stratilo kontakt s posádkou ponorky Titan hodinu a 45 minút po ponore. Miniponorka totiž potrebuje materskú loď, ktorá ju vypúšťa na vodu.

 Americká pobrežná stráž odhadla, že v pondelok o 23.00 h nášho času mala ponorka núdzový kyslík na 70 až 96 hodín. To znamená, že jeho zásoby sa minú najneskôr vo štvrtok o 13.00 h SELČ. Môže sa však stať, že kritická situácia nastane už v stredu okolo 11.00 h SELČ. Podľa najnovších informácií, ktoré prišli v utorok o 19.00 h SELČ, posádke zostáva kyslík na 40 hodín.

Firma OceanGate, ktorá takéto výlety organizuje, uviedla, že skúma všetky možnosti, ako dostať posádku bezpečne na súš, píše portál BBC News. V utorok popoludní sa pátranie rozšírilo do väčšej hĺbky.

Pátracia akcia

Polar Prince dorazil do blízkosti miesta vraku Titanicu v Atlantickom oceáne v nedeľu ráno. 

Bostonská pobrežná stráž, ktorá vedie pátraciu operáciu, na Twitteri uviedla, že päťčlenná posádka "sa ponorila v nedeľu ráno a posádka Polárneho princa s ňou stratila kontakt približne hodinu a 45 minút po ponore plavidla". Ponorka Titan bola v tom čase od pobrežia Cape Cod vzdialená približne 1450 kilometrov.

Kontradmirál americkej pobrežnej stráže John Mauger v pondelok povedal, že vykonať pátranie v takej odľahlej oblasti je výzva. Pátracia akcia má dve etapy. Jednou je povrchové vyhľadávanie, ak by sa Titan vrátil na hladinu oceánu, ale nejakým spôsobom stratil spojenie. Druhá etapa zahŕňa podvodné sonarové vyhľadávanie. 

Pobrežná stráž vyslala dve lietadlá C-130 Hercules, aby pátrali po ponorke na vodnej hladine, a pridali sa k nim kanadské lietadlo C-130 a lietadlo P8 vybavené podvodnými sonarmi. Disponujú sonarmi schopnými detegovať ponorky. Mauger uviedol, že ak ponorku nájdu pod vodou a bude volať o pomoc, bude nutné využiť aj pomoc amerického námorníctva. 

Kto je na palube?

Na palube ponorky sa majú nachádzať jeden pilot a štyria "špecialisti na misie", prezradil Mauger pre CNN. Jedným zo špecialistov je 58-ročný britský obchodník a miliardár Hamish Harding. V sobotu o misii Titanic napísal: "Som hrdý, že môžem konečne oznámiť, že som sa pripojil k OceanGate Expeditions a ich misii RMS TITANIC ako špecialista v ponorke, ktorá sa rúti k Titanicu."

Britská televízia Sky News dodala, že na palube sa nachádzajú aj francúzsky pilot Paul-Henry Nargeolet a výkonný riaditeľ a zakladateľ spoločnosti OceanGate Expeditions Stockton Rush.

Nezvestní sú podľa vyhlásenia rodiny aj pakistanský podnikateľ Shahzada Dawood a jeho syn Sulaiman Dawood. Dawood je podľa jej webovej stránky správcom inštitútu SETI, výskumnej organizácie v Kalifornii.

Webová stránka OceanGate uvádza, že jej expedície zvyčajne zahŕňajú jedného pilota, odborníka na potápanie a troch cestujúcich.

Článok pokračuje na ďalšej strane
Strana 1 / 2 Ďalšia strana
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok