VIDEO: Ako hľadať ihlu v kope sena. Takto to vyzerá vo vnútri stratenej ponorky

ta3/Soňa Búranová, CNN
20.6.2023 16:00

V nedeľu zmizla v Atlantickom oceáne ponorka, čo odštartovalo veľkú pátraciu a záchrannú operáciu. Novinár, ktorý bol na palube minulý rok, pre BBC News povedal, že ak by sa stratila, bolo by nemožné dostať sa z nej von bez pomoci. Ako to vyzerá vo vnútri?

VIDEO: Ako hľadať ihlu v kope sena. Takto to vyzerá vo vnútri stratenej ponorky
OceanGate

Ťažké dostať sa von

Novinár CBS David Pogue cestoval ponorkou minulý rok. Vysvetlil, že pasažieri sú vo vnútri hlavnej kapsuly zapečatení niekoľkými skrutkami, ktoré boli aplikované zvonku a musela ich odstrániť vonkajšia posádka. Pre program The Context povedal, že plavidlo, o ktorom sa predpokladá, že ide o ponorku Titan od OceanGate, malo sedem rôznych funkcií. Tie mu umožnili znovu sa vynoriť. Žiadna z nich však doteraz nefungovala, vysvetľuje BBC.

Schopnosti plavidla vynoriť sa nad hladinu by boli irelevantné, ak by sa ponorka niekde zasekla alebo by došlo k jej poškodeniu. "Neexistuje žiadna alternatíva, neexistuje únikový modul," povedal novinár CBS. "Sú len dve možnosti: Dostať sa na povrch alebo zomrieť."

Mike Reiss, scenárista televíznych komédií, ktorý pracoval na animovanom seriáli Simpsonovci a minulý rok sa tiež plavil v ponorke, povedal, že nie je optimista. "Poznám logistiku a viem, aký obrovský je oceán a aké veľmi malé je toto plavidlo,“ uviedol pre BBC Breakfast. "Ak je dole na dne, neviem, ako sa k nemu niekto dostane alebo ako ho vynesie nad hladinu," dodal.

Reiss tiež prezradil, že komunikácia sa stratila aj počas všetkých troch jeho ponorov, vrátane toho k Titanicu.

Článok pokračuje na ďalšej strane
Strana 1 / 2 Ďalšia strana
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok