Tresty môžu školákov poznačiť. Nevhodné praktiky sú zametané pod koberec, tvrdí pedagogička

redakcia ta3
21.6.2023 12:00

V posledných dňoch bol medializovaný prípad zvláštnych trestov pre deti v materskej škole na východe Slovenska. Rodičia si všimli, že ich deti sa správajú inak. Ak boli neposlušné, učitelia ich vraj zatvárali do tmavej miestnosti. O problematike sme sa rozprávali s pedagogičkou špeciálnej materskej školy Naďou Dufalovou.

Tresty môžu školákov poznačiť. Nevhodné praktiky sú zametané pod koberec, tvrdí pedagogička
Naďa Dufalová

Nevhodné praktiky

Prečo nás to zaujíma: Deti v materských školách sú formované vzdelávacím procesom. Rovnako dôležitá je pre ne aj socializácia. Podobné príbehy, ktoré by boli preukázateľne pravdivé, môžu spôsobiť nežiadúce problémy vo vývoji dieťaťa a traumatické zážitky.

  • Do materskej školy na východnom Slovensku chodia deti, ktorých rodičia tvrdia, že za správanie sú údajne posielané do tmavej miestnosti. Učitelia im vraj dávajú aj vedro, ak by chceli vykonať potrebu. Na prípad upozornili tvnoviny.sk. Jeho pozadiu sme sa venovali v článku nižšie.

V rozhovore s pedagogičkou sa dozviete:

  • či sa deti v školách "trestajú" nevhodným spôsobom,
  • či pedagógovia vedia, ako správne pristupovať k deťom,
  • ako by mali pedagógovia deti "trestať" primeraným spôsobom, 
  • čo hrozí, ak sú deti potrestané formou, ktorá ich môže traumatizovať.

Ako učitelia vyberajú tresty i odmeny pre žiakov materských škôl?

Odmeny a tresty musí učiteľka vyberať citlivo. Odmenou je hlavne úsmev, pohladenie, ale aj objatie. Tresty – to vôbec, a fyzické ani náhodou. Trestom pre dieťa je, ak učiteľka po konflikte preruší jeho hru. Trestom môže byť napríklad aj škaredý pohľad. Iné tresty sú neprípustné.

Ako by mali deti v materskej škôle učitelia za neposlušnosť trestať?

Dieťa je potrebné zaujať, ponúknuť mu aktivity a činnosti, ktoré ho zamestnajú a budú baviť. A ak, tak riešiť problém s rodičmi, so špeciálnym pedagógom alebo psychológom. Učiteľka by mu tiež mohla odoprieť napríklad nejakú výhodu. 

Čo sa môže stať deťom, ktoré sú v školách trestané nevhodným, niekedy až ortodoxným spôsobom?

Takéto tresty môžu u detí vyvolať odpor k škole a vzdelávaniu. Z takýchto situácií môžu maloletí nadobudnúť tiež dlhodobú traumu, môžu dokonca prestať hovoriť alebo sa zajakávať. Deti potrebujú láskavé a priateľské prostredie pre svoj vývin. 

Článok pokračuje na ďalšej strane
Strana 1 / 2 Ďalšia strana
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok