Hororové praktiky v materskej škole. Deti mali za trest zatvárať do tmavej komory

ta3/Denis Dufala, tvnoviny.sk
21.6.2023 06:00

Učitelia údajne dávali deťom do tmavej komory vedro, kde mohli vykonávať potrebu. Na kuriózny prípad z východného Slovenska upozornili tvnoviny.sk.

Hororové praktiky v materskej škole. Deti mali za trest zatvárať do tmavej komory
TASR/Ján Lašák (ilu)

Prečo nás to zaujíma

Deti v materských školách sú formované vzdelávacím procesom, ale i socializáciou. Podobné príbehy, ktoré by boli preukázateľne pravdivé, môžu spôsobiť nežiadúce problémy pri vývoji dieťaťa aj traumatické zážitky.

  • Do materskej školy na východnom Slovensku chodia deti, ktorých rodičia tvrdia, že za vystrájanie ich učitelia údajne posielajú s vedrom do tmavej miestnosti. Na prípad upozornila Markíza. Riaditeľka tieto obvinenia odmieta.

Nemilé prekvapenie

Tieto radikálne praktiky má preveriť zriaďovateľ materskej školy (pozn. red. zriaďovateľom je obec), ministerstvo školstva aj školská inšpekcia. O týchto incidentoch doposiaľ nepočula ani starostka obce, a zdalo sa jej, že doterajšie fungovanie v škôlke bolo bezproblémové. Podľa portálu tvnoviny zostala prekvapená.

Štát určuje, akým spôsobom má vzdelávanie vyzerať, no metódy si určujú pedagógovia. Tresty ani odmeny za aktivity žiakov nediktuje nikto.

Dostali aj vedrá

Žiaci, ktorí navštevujú materskú školu, prezradili, že keď niekoho poslali za trest do tmavej miestnosti, dostal aj vedro, ak by potreboval ísť na toaletu alebo by mu prišlo zle. Prípad podľa Markízy už rieši polícia.

Rezort školstva považuje takéto praktiky učiteľov a iných zamestnancov škôl za neprípustné. Každý zamestnanec je povinný práva detí chrániť a rešpektovať, rovnako tak aj výchovno-vzdelávacie potreby dieťaťa bez rozdielov na schopnosti a socio-kultúrne zázemie jednotlivcov. Každé podozrenie na zlé zaobchádzanie s deťmi, ako aj ich zmeny v správaní, môžu rodičia hlásiť školskej inšpekcii aj riaditeľovi.

O problematike vzdelávania, trestoch a odmenách sme sa rozprávali s odborníčkou a pedagogičkou špeciálnej materskej školy Naďou Dufalovou. 
Článok pribudne na náš web 21. júna o 12:00.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok