Tresty môžu školákov poznačiť. Nevhodné praktiky sú zametané pod koberec, tvrdí pedagogička

redakcia ta3
21.6.2023 12:00

V posledných dňoch bol medializovaný prípad zvláštnych trestov pre deti v materskej škole na východe Slovenska. Rodičia si všimli, že ich deti sa správajú inak. Ak boli neposlušné, učitelia ich vraj zatvárali do tmavej miestnosti. O problematike sme sa rozprávali s pedagogičkou špeciálnej materskej školy Naďou Dufalovou.

Tresty môžu školákov poznačiť. Nevhodné praktiky sú zametané pod koberec, tvrdí pedagogička
Naďa Dufalová

Sú pedagógovia vzdelávaní, prípadne poučení, ako reagovať, ak sú deti neposlušné? Aké praktiky sú za hranicou akceptovateľnosti?

Pedagógovia na pedagogickej škole, respektíve fakulte, nie sú o takýchto skutočnostiach poučení. O týchto deťoch a ako s nimi pracovať, sa dozvie pedagóg v prípade, že študuje špeciálnu pedagogiku psychosociálne narušených, čiže etopédiu (pozn. red. odbor špeciálnej pedagogiky, ktorý sa zaoberá výchovou, vzdelávaním a výskumom sociálne narušenej mládeže). Za hranicou sú fyzické tresty, nadávky a samozrejme, učitelia nemajú deti žiadnym spôsobom ponižovať.

Myslíte si, že sa podobné praktiky dejú aj v iných materských školách na Slovensku?

Určite sa dejú, len sa to zametie pod koberec vedením materskej školy. Alebo rodič preloží dieťa do inej školy. Zamedziť by sa podobným prípadom dalo tak, že na pedagogické školy a fakulty by sa robil väčší a prísnejší výber uchádzačov. Mali by sa robiť aj psychotesty a tiež výcviky učiteľov. V neposlednom rade je potrebná aj psychologická pomoc a tréningy pre dlhoročných učiteľov.

Je možné pochybovať o dôveryhodnosti slov detí, ktoré vznesú podobné obvinenia? Majú dôvod si niečo také vymyslieť?

Áno, deti majú bujnú fantáziu a predstavivosť, ale ako sa hovorí – bez vetra sa ani lístok nepohne. Je na mieste, aby sa každá vec prešetrila, aby nebolo nikomu nespravodlivo ublížené a aby sa o podobných, teda nevhodných prípadoch hovorilo.

Strana 2 / 2
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok