VIDEO: Ako hľadať ihlu v kope sena. Takto to vyzerá vo vnútri stratenej ponorky

ta3/Soňa Búranová, CNN
20.6.2023 16:00

V nedeľu zmizla v Atlantickom oceáne ponorka, čo odštartovalo veľkú pátraciu a záchrannú operáciu. Novinár, ktorý bol na palube minulý rok, pre BBC News povedal, že ak by sa stratila, bolo by nemožné dostať sa z nej von bez pomoci. Ako to vyzerá vo vnútri?

VIDEO: Ako hľadať ihlu v kope sena. Takto to vyzerá vo vnútri stratenej ponorky
OceanGate

Aké je to vo vnútri

Gabe Cohen zo CNN už predtým informoval o prevádzkovateľovi OceanGate Expeditions a navštívil aj plavidlo Titan, keď bolo na hladine. V rozhovore pre CNN This Morning povedal, že si spomenul, že bol "unesený tým, aká jednoduchá“ sa zdá byť palubná technológia.

"Je to malé plavidlo, dosť stiesnené. Musíte v ňom sedieť, mať vyzuté topánky... Ovláda ho... herný ovládač, ktorý v podstate vyzerá ako ovládač od PlayStationu,“ vysvetlil. "Mohlo by sa ponoriť do hĺbky 4 000 metrov a zvládnuť tlak 680-tisíc ton, ktorý by pocítil na dne oceánu," dodal.

Zdroj: BBC

"Štruktúra uhlíkových vlákien Titanu by mohla spoľahlivo zvládnuť misiu, ako je táto. Nešetrili nákladmi," prezradil podľa toho, čo počul od odborníkov. Niekoľkokrát robil rozhovor s riaditeľom expedičnej spoločnosti Stocktonom Rushom, ktorý sa nachádza na palube zmiznutej ponorky, aj jeho personálom a posádkou. "Znova a znova hovorili o bezpečnosti a o tom, ako sú si istí technológiou tohto plavidla a ďalších plavidiel, ktoré postupne navrhli, ale odvtedy sme sa dozvedeli, že Titan mal predtým nejaké problémy s komunikáciou."

Cohen sa odvolal na správu CBS, že minulý rok sa plavidlo stratilo na viac ako dve hodiny a nedokázalo získať správy z povrchu, na ktoré sa spolieha. Vďaka nim zisťuje, kam ísť, pretože na palube nie je GPS.

Strana 2 / 2
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok