Veľká politika, veľké majetky. Čo vlastnia najvyšší predstavitelia Slovenska?

ta3/Denis Dufala
19.6.2023 18:09

Verejní funkcionári sú podľa zákona povinní priznávať svoje príjmy a majetky odkedy sa ujali výkonu funkcie. Porovnávali sme, ako sa menili majetkové priznania najvyšších predstaviteľov Slovenska a čo všetko vlastnia.

Veľká politika, veľké majetky. Čo vlastnia najvyšší predstavitelia Slovenska?
TASR

Milan Majerský

V roku 2021 a 2020 zarobil rovnakú čiastku – takmer 66-tisíc eur. Prešovský župan vlastní byt v Levoči na sídlisku Pri Prameni. Medzi obcami Nová Lesná a Mlynica má rozostavaný rodinný a záhradný dom na takmer hektarovom pozemku. Spláca dva úvery a na lízing si zobral auto značky Škoda z roku 2018. Okrem toho je členom predstavenstva akciovky Prešovské zdravotníctvo.

Eduard Heger

Expremiér zarobil z funkcie za rok 2021 takmer 66-tisíc eur (pozn. red. v roku predtým 64-tisíc eur), najviac od jeho nástupu do parlamentu. Spoločne s manželkou vlastní dva byty na rôznych poschodiach v časti Bratislava-Dúbravka na ulici Janka Alexyho.

Je tiež väčšinovým vlastníkom pôdy ležiacej v katastrálnom území Jablonec, na ktorom hospodári Poľnohospodárske družstvo Jablonec, z ktorého ťaží František Polaček – kandidoval do parlamentu v roku 2020 za Demokratickú stranu. Eduard Heger má podiely v dvoch spoločnostiach, spláca dva úvery a nevlastní auto.

Veronika Remišová

Z funkcie zarobila za rok 2021 viac ako 61-tisíc eur. Iné jej príjmy predstavovali niečo málo cez tisíc eur. Veľmi podobným bol pre Remišovú aj rok 2020, keď priznala 63-tisíc eur, a z iných činností zhruba tisíc eur. Rok predtým, keď bola poslankyňou parlamentu, zarobila 36-tisíc eur, no z inej činnosti viac ako osemtisíc. Spolu s manželom Milanom Remišom vlastní byt v starom meste na Karadzičovej ulici.

Ďalšie byty vlastní na Záhrebskej ulici a v Devínskej Novej Vsi na ulici Jána Poničana a v Bruseli vo štvrti Etterbeek. Jej majetky uzatvára rekreačná chata s väčším pozemkom v Západných Tatrách na území obce Pribylina. Vlastní BMW z roku 2008 a má podiel v obchodnej spoločnosti Papageno.

Marian Kotleba

Zárobky bývalého poslanca NR SR za rok 2021 predstavujú viac ako 36-tisíc eur, o tri tisícky menej ako rok predtým. Kotleba uvádzal v iných príjmoch sumu pohybujúcu sa na úrovni sedemtisíc eur. Ako predseda kotlebovcov si užíval služobné auto, telefón a sim kartu. Vlastní dva byty pri Banskej Bystrici - v Sásovej na Starohorskej a na Kráľovohoľskej ulici. Kotleba je tiež majoritným vlastníkom pôdy v Krásnohorskom Podhradí.

Okrem spomenutého majetku oznámil aj úver a iný finančný záväzok, užívanie bytu v Sasovej, ktorá je jeho trvalým bydliskom (pozn. red. Kráľohovohoľská ulica). Išlo o dohodu o vysporiadaní bezpodielového spoluvlastníctva manželov.

Strana 2 / 2
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok