Päť slovenských miest by malo prísť o pôrodnice. Kam budú musieť rodičky cestovať?

ta3, TASR
19.6.2023 14:19

Až v piatich slovenských mestách by od nového roka mali zatvoriť svoje pôrodnice. V jednej z nich sa v pondelok konalo zhromaždenie proti tomuto kroku. Ak by totiž prešlo, rodičky z odľahlých obcí by museli cestovať približne až hodinu do najbližšej nemocnice.

Päť slovenských miest by malo prísť o pôrodnice. Kam budú musieť rodičky cestovať?
TASR/Radovan Stoklasa

Od nového roka by malo v rámci optimalizácie siete nemocníc zanikúť päť pôrodníc, kde sa ročne narodí menej ako 400 detí. Ide o pôrodnice v Snine, Kráľovskom Chlmci, Myjave, Revúcej a Partizánskom. 

Snina

Nemocnica v Snine nesúhlasí so zrušením pôrodnice. Argumentuje tým, že by to sťažilo zdravotnú dostupnosť, keďže región okresu Snina je špecifický svojimi geografickými danosťami.

"Absolútne nesúhlasíme s rozhodnutím neudeliť Nemocnici Snina, s. r. o., zo strany Ministerstva zdravotníctva SR pôrodnícky doplnkový program II. úrovne. Aj keď nespĺňame predpísaný počet pôrodov, ktorý sa, mimochodom, viackrát menil a znižoval, pôrodnica je v nemocnici od jej vzniku pred 60 rokmi. Oddelenie je plne zabezpečené po stránke personálnej, odbornej aj materiálno-technickej a je okrem rodičiek z nášho regiónu vyhľadávané aj rodičkami z iných regiónov vďaka kvalite poskytovanej zdravotnej starostlivosti," uviedol konateľ spoločnosti Andrej Kulan.

Región okresu Snina je podľa jeho slov jednak okrajový prihraničný región, kde je možná len "jednosmerná" zdravotná starostlivosť - smer Snina, respektíve až Humenné. Rovnako členitosť regiónu s Národným parkom Poloniny, vodnou nádržou Starina, Uličskou a Ublianskou dolinou robí dostupnosť zdravotnej starostlivosti pre obyvateľov regiónu značne sťaženú.

"V prípade, ak by najbližšia pôrodnica pre obyvateľov regiónu bola dostupná až v nemocnici v Humennom, viac ako polovica obcí regiónu nebude mať dostupnú akútnu zdravotnú starostlivosť do zákonom garantovaných 45 minút, okrajové obce aj viac ako 60 minút, a to hovoríme o ideálnych poveternostných podmienkach. V zime, ktorá v regióne trvá dlhšie, a pri charaktere ciest, kde je zakázaný chemický posyp, sa tieto dojazdové časy ešte predĺžia," vysvetlil Kulan.

Ohrozené zdravie

Ako doplnil, opakovane upozorňovali MZ SR na riziká, ktoré toto rozhodnutie prinesie nielen pre rodičky. "Treba si uvedomiť, že ide priamo o ohrozenie zdravia alebo života rodičiek, respektíve novorodencov. Rozhodnutie, samozrejme, bude mať dosah aj na budúci rozvoj mesta, regiónu a demografiu," zdôraznil Kulan.

"Opakovane argumentujeme smerom na MZ SR aj iné inštitúcie o nutnosti zachovania zdravotnej starostlivosti v regióne v rozsahu ako doteraz. Z vyššie uvedených dôvodov opatrenia ako napríklad posilnenie staníc rýchlej zdravotnej pomoci alebo rýchlej lekárskej pomoci nevyriešia vzniknutý problém," dodal Kulan. Pacientky zo Sniny a okolia majú prijímať nemocnice v Humennom, Vranove nad Topľou a Michalovciach. 

V Snine sa v pondelok konalo protestné zhromaždenie, ktorého sa zúčastnili ako nespokojní občania, tak aj skupina motorkárov.

Partizánske

Mesto Partizánske, ako i vedenie nemocnice nesúhlasia so zrušením miestnej pôrodnice. Argumentujú okrem iného i lekármi, na ktorých pripadá viac rodičiek. 

Pôrodníctvo a neonatológia druhej úrovne sú jediné dva doplnkové programy, ktoré MZ SR nemocnici v Partizánskom z 13 celkových neschválilo, spomenul vo štvrtok riaditeľ nemocnice Gabriel Krbúšik. "Naša pôrodnica mala v roku 2019 cez 600 pôrodov, v roku 2020 a 2021 skoro 500. Minulý rok to kleslo pod 400," priblížil Krbúšik.

Pripomenul, že v Trenčianskom kraji už niektoré pôrodnice v minulosti zanikli, išlo o Handlovú, Bánovce nad Bebravou a Ilavu. Po zániku pôrodnice v Partizánskom, ale i Myjave by tak podľa neho zostali len pracoviská v Trenčíne, Považskej Bystrici a Bojniciach. 

"Na pôrodnici, kde majú 800 pôrodov a 20 doktorov, na jedného lekára vyjde pôrodov veľmi málo. My, ktorí máme piatich, to pri 400 pôrodoch zostáva 80 na jedného, čo by nebolo opomenutia hodné," argumentoval Krbúšik.

Vyjadrenie primátora

Primátor Partizánskeho Jozef Božik tvrdí, že rozhodnutím sa výrazne zníži dostupnosť kvalitnej zdravotnej starostlivosti, rozhodnutie rezortu zdravotníctva bude podľa neho nemocnica rozporovať. O zachovaní oddelení primátor rokuje aj so zástupcami politických strán.  

Mestskí poslanci v tejto súvislosti prijali na svojom rokovaní uznesenie, v ktorom žiadajú vedenie rezortu zdravotníctva, aby prehodnotilo rozhodnutie na základe rozporu nemocnice a pridelilo jej gynekologicko-pôrodnický, ako i neonatologický program druhej kategórie.

V pôrodnici v Partizánskom pracuje takmer 30 ľudí. Krbúšik v tejto súvislosti spomenul, že niektorých zdravotníkov už oslovujú okolité nemocnice. Rozhodnutie o zaradení nemocnice do prvého typu a zrušení pôrodnice podľa neho vytvára značnú neistotu i vo zvyšných častiach nemocnice. 

"Špecializovaná nemocnica z Partizánskeho nikdy nebude a robiť v nej len následnú starostlivosť je tak trochu utópia, keďže nám tam bude chýbať personál," dodal Krbúšik. Nemocnicu v Partizánskom vlastní mesto a v nájme ju má Svet zdravia. Pacientky z Partizánskeho a okolia majú prijímať nemocnice v Topoľčanoch a Bojniciach. 

Nemocnica Partizánske TASR - Alexandra Moštková

Myjava

Zatvorenie pôrodníckeho a neonatologického oddelenia hrozí aj myjavskej nemocnici. "Existencia našej pôrodnice a novorodeneckého oddelenia je ohrozená," uviedla pre TVM Myjava riaditeľka Nemocnice s poliklinikou Myjava Elena Štefíková. Nemocnica s tým však nesúhlasí a robí všetko pre to, aby sa jej oddelenia zachovali. 

Pôrodnícke oddelenie je materiálne, technicky i personálne vybavené. Časovou dostupnosťou, ktorá je ukotvená i zákonne, je kľúčovým. Proti tomuto rozhodnutiu MZ SR nemocnica bojovala aj formou petície. 

"Ideme rušiť niečo, čo funguje a paradoxne je v tejto ekonomickej situácii v zelených číslach. Je pre mňa skutočne neuveriteľné, čo sa na Slovensku v súčastnosti deje," povedal pre regionálnu televíziu primár Gynekologicko-pôrodníckeho oddelenia myjavskej nemocnice Peter Šťastný. "Tentokrát je to počet pôrodov. Som zvedavý, čo to bude nabudúce,... My tu pre tie mamičky sme, a pevne verím, že tu budeme aj k 1. januáru 2024," dodal. 

"Vzhľadom na šíriace sa informácie o zrušení našej pôrodnice, chceme Vás ubezpečiť, že pôrodníca na Myjave funguje a bude fungovat ako doposiaľ," uviedlo oddelenie na sociálnej sieti.

Článok pokračuje na ďalšej strane
Strana 1 / 2 Ďalšia strana

Máš dobrý tip na reportáž?

Stiahni appku a pošli video zaujimavých udalostí z tvojho regiónu.

Zistiť viac
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok