FOTO: Trenčín ovládol metal. Na koncert Rammsteinu prišli tisíce fanúšikov

ta3 TASR
14.6.2023 15:54

Také nadrozmerné pódium ešte Slovensko nevidelo, rovnako svetelné a ohňové efekty či špičkový zvuk. To všetko ponúkla v stredu (14. 6.) večer nemecká industrie metalová skupina Rammstein, ktorá je na turné Rammstein Europe Stadium Tour 2023. Ide o udalosť roka, akú Trenčín a jeho letisko nezažili.

FOTO: Trenčín ovládol metal. Na koncert Rammsteinu prišli tisíce fanúšikov
Twitter/Rammstein

Dvojhodinovú hudobno-ohňovú šou začala kapela skladbou Rammlied zalbumu Liebe ist für alle da, nasledoval hit Links 2-3-4 z albumu Mutter, Bestrafe mich z albumu Sehnsucht. Ďalšími boli Gifting, Sehnsucht, Mein Herz brennt, Puppe, Angst, Zeit, Deutschland, Radio, Mein Teil, Du hast a Sonne.

Dva prídavky boli odmenou pre zaplnené letisko, v tom prvom to boli skladby Engel, Ausländer, Du riechst so gut a ohne Dich, v tom druhom piesne Rammstein, Ich will a Adieu. Hudobné výkony sprevádzali ohne, rakety, ohňostroje, teplo z ohňových efektov bolo cítiť aj pár desiatok metrov od pódia. Muzikanti boli možno prekvapení, že 40-tisícové hľadisko poznalo texty piesní a spievalo s Lindemannom.

Rammstein nie je len kapela

Technici začali rozoberať pódiové monštrum hneď po skončení koncertu, doviezlo ho skoro 70 kamiónov. Celý areál sa pripravoval 12 dní. Je na škodu, že tento zážitok pošramotil výjazd vozidiel z areálu, keď desiatky z nich sa dostali von až po piatich hodinách.  

Do Trenčína prišli z Mníchova, kde odohrali štyri vypredané koncerty na olympijskom štadióne, videlo ich 240 000 fanúšikov. V Trenčíne mali pripravené aj ubytovanie. Rammstein, to nie je len kapela, je to spoločnosť, a veľmi veľká. Len na vstupenkách na svoje koncerty zarobili minulý rok viac ako 200 miliónov eur.  

Metalová kapela "Neue Deutsche Härte" Rammstein vznikla v Berlíne v roku 1994. Šesticu hudobníkov tvoria Till Lindemann (spev), Richard Kruspe (gitara), Paul Landers (rytmická gitara), Oliver Riedel (basgitara), Christoph Schneider (bicie), Christian Lorenz (klávesy). V tejto zostave hrajú bez zmeny do dnešných dní.  

V septembri 1995 vydali prvý album Herzeleid. Na svojom konte majú zatiaľ osem albumov, ôsmy Zeit vyšiel v apríli 2022. Siedmy album Untitled z mája 2019 je ich najúspešnejším, keď bodoval v prvej desiatke anglického aj amerického rebríčka. Na bratislavskom Zimnom štadióne Ondreja Nepelu koncertovali 6. novembra 2011 v rámci turné Made in Germany.

Lindemann je bývalý aktívny športovec, ako žiak chodil do športovej školy Rostockého športového klubu. Bol výborný plavec, ako junior bol európskym vicemajstrom v plávaní. Je lídrom a spevákom skupiny, ovláda však aj gitaru, basovú gitaru a bicie nástroje.

Kolóny áut

"Problematický je vstup cez bránu do letiska, usporiadatelia zrýchľujú vstupujúce autá. Začína sa avizovaná dopravná špička (aj podľa vyjadrení usporiadateľa koncertu). Kolóna sa natiahla od vstupu na festival po križovatku Trenčianska Turná - Trenčianske Stankovce," informovala pred koncertom trenčianska polícia.

Na ceste I/9 smerom do Veľkých Bieroviec sa podľa polície tvorili kolóny, doprava však pomaly, ale plynule postupovala. "Účastníci koncertu, ktorí ešte len cestujú, by mali počítať s kolónami," zdôraznila polícia.

Trenčín bol plný ľudí

Trenčín bol od rána plný milých ľudí z celého sveta. Posedávali v kaviarňach, fotili si hrad, Mierové námestie, kostoly a pamiatky. V súvislosti s koncertom o tom na sociálnej sieti pred koncertom informoval trenčiansky primátor Richard Rybníček.

Byť medzi mestami Bern, Madrid, Lisabon, Padova, Groningen, Budapešť, Berlín, Paríž, Viedeň, Chorzów, Brusel, Vilnius, Helsinki, Odense a Mníchov, kde Rammstein koncertoval, je podľa neho pre Trenčín poctou.  

"Trenčín žije a tak to má byť. Verím, že koncert dobre dopadne, ľudia sa zabavia a zdraví a spokojní sa vrátia domov. Nech si hovorí kto chce, čo chce, Rammstein zviditeľnil Trenčín obrovským spôsobom," doplnil Rybníček.

Ako dodal, konkurencia krásnych miest vo svete je veľká, a keď mnohí ľudia, ktorí sú v Trenčíne prvýkrát, budú mať pekné spomienky, možno sa sem vrátia a povedia o meste aj iným, Trenčínu a aj Slovensku to len prospeje.

Téme sme sa venovali aj v Hlavných správach. Takto to vyzeralo pred koncertom.

Máš dobrý tip na reportáž?

Stiahni appku a pošli video zaujimavých udalostí z tvojho regiónu.

Zistiť viac
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok