Pri navrhovaní fotovoltiky myslite aj na najmenšie detaily

ta3
9.6.2023 11:29

"Odporúčam dať si v rámci ponuky spracovať analýzu výroby a spotreby energie podľa svojho 15-minútového profilu spotreby elektriny. To je najpresnejší spôsob, ako zistiť, koľko energie dokážem umiestniť do vlastnej spotreby a koľko bude potrebné odpredať do verejnej siete," radí Marek Chrastina, člen predstavenstva a technický riaditeľ spoločnosti ESCO Slovensko.

Pri navrhovaní fotovoltiky myslite aj na najmenšie detaily
ta3

Pokiaľ sa zákazník pre fotovoltiku rozhodne, ako dlho trvá výstavba a na čo si dať pozor?

"Samotná výstavba si žiada menšiu časť celkového časového fondu. V prípade získania všetkých súhlasných stanovísk na prvý pokus a dostupnosti všetkých komponentov, zvyknú byť diela dokončené pol roka od podpisu zmluvy. Pri dnešnom nápore na distribučné spoločnosti, výpadky dostupnosti kritických komponentov, ale aj personálne obmedzenia zhotoviteľov, je lepšie nechať si rezervu a netlačiť dodávateľa do nesplniteľných termínov. Rozhodne neodporúčam unáhliť sa a inštalovať skôr, ako dobehnú všetky povoľovacie procesy. 

Ale poďme od začiatku. V prvom rade je potrebné vybrať vhodnú plochu – či vyhovuje po statickej a technickej stránke. Fotovoltiku neinštalujeme na strechu, ktorá už dnes zateká, alebo je strešná izolácia na hranici životnosti. Ak vyhovuje, navrhujeme rozmiestnenie panelov tak, aby bol dosiahnutý čo najvyšší výnos s ohľadom na energetické potreby zákazníka. Pri vyhodnocovaní ponúk je potrebné potvrdiť si rozsah dodávky, aby sa nestalo, že v cene fotovoltiky nie je inžiniering, či vyvedenie výkonu alebo rozsah nezodpovedná platným norám STN. Za nízkou cenou sa môže skrývať nekompletné alebo nekvalitné dielo. Netreba sa rozhodovať pod časovým tlakom. Keď mi to počkalo do dnes, nejaký čas na rozmyslenie si dopriať môžem. 

Po potvrdení veľkosti a typu zdroja je podaná žiadosť o pripojenie na distribučnú spoločnosť. V prípade, ak má daný distribútor voľnú kapacitu, príde žiadateľovi súhlasné vyjadrenie a zmluva o pripojenie, ktorej súčasťou je aj zoznam technických podmienok pripojenia, ktoré je potrebné zapracovať do projektovej dokumentácie. To môže vyvolať dodatočné náklady na úpravu miesta pripojenia či merania. Už v tejto fáze odporúčam zohľadniť aj požiadavky požiarneho technika či poisťovne. Ušetrí nám to čas a prípadné zmeny vyprojektovaného návrhu v budúcnosti. 

Statický posudok je zase súčasťou príloh pre ohlásenie drobnej stavby na stavebný úrad. Pri strešných inštaláciách obvykle postačuje ohláška, no sú prípady, kedy žiadatelia absolvovali územné aj stavebné konanie, ktoré je, mimochodom, štandardom pri zemných inštaláciách. To automaticky celý čas predlžuje o niekoľko mesiacov. Zdroj je možné uviesť do prevádzky až po doručení všetkých dokumentov distribučnej spoločnosti a následnej funkčnej skúške, ktorej proces sa môže naprieč regiónmi líšiť. Ešte pripomínam, že s prevádzkou fotovoltiky je spojený aj reporting na OKTE, ÚRSO či colný úrad, pre platbu SD. 

Tiež je potrebný pravidelný servis a revízie. Plnenie povinností pomocou služby zhotoviteľa si vyžiada dodatočný hardware či software a paušálny poplatok za plnenie administratívnych povinností. Avšak niektoré, napríklad povinnosti spojené s platbou spotrebnej dane, nie sú prenositeľné na subdodávateľa."

Prečo sa vyplatí inštaláciu zveriť kvalifikovanému zhotoviteľovi? 

"Pripomeňme, že viac ako sedem rokov trvajúci „stop-stav“ pre pripájanie nových zdrojov na výrobu elektriny na Slovensku skončil pred dvoma rokmi a následne začal doslova solárny boom. Vzniklo mnoho spoločností, ktoré dovtedy nemali s elektroinštaláciami, ale ani fotovoltikou žiadne skúsenosti a dnes inštalujú zdroje prevažne pre segment domácností. 

Aj keď sa na prvý pohľad zdá, že je to jednoduchá stavebnica prepojená kabelážou, pozor si treba dať na deatily. Kvalitný projekt, správne zapojenie, vyvedenie výkonu, správne uloženie a priťaženie konštrukcie. Je potrebné uvedomiť si, že fotovoltický panel vyrába jednosmerné napätie a už tri panely v sérii generujú napätie nad bezpečnou úrovňou. V nesprávne vyhotovených spojoch môže vzniknúť elektrický oblúk a následne požiar či skrat."

Poskytujete svoje služby aj pre domácnosti? 

"Cieľom spoločného podniku ESCO Slovensko je poskytovať komplexné služby pre firmy, štátne inštitúcie a obce. Prostredníctvom deviatich dcérskych spoločností s diverzifikovaným zameraním zaisťujeme výrobu a dodávku tepla, energetické audity a poradenstvo, výstavbu elektrických zariadení, kogeneračných jednotiek a strešných fotovoltických elektrární, až po výrobu drevných peliet či prevádzku kotolní na biomasu. Pre celý rad zákazníkov aj ich energetické zariadenia prevádzkujeme a poskytujeme služby týkajúce sa údržby a servisu. V segmente domácností teda nepodnikáme, s výnimkou dodávky tepla či elektriny na územiach, kde máme vybudované tepelné hospodárstva či miestne distribučné sústavy."

    

Strana 2 / 2
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok