Úroda z vlastnej záhradky? Poďakuje sa vám aj životné prostredie

ta3
5.6.2023 15:16

Môcť si pochutnať na domácom ovocí či zelenine je čoraz častejšie považované za veľkú výsadu. A hoci môže vypestovanie si vlastnej úrody pôsobiť náročne, opak je pravdou.

Úroda z vlastnej záhradky? Poďakuje sa vám aj životné prostredie
TASR/Pavol Remiaš

Bio produkty môžete mať doma bez toho, aby precestovali polovicu Zeme. Tie, ktoré rastú na plantážach sú navyše pre podmienky, v ktorých sú pestované, väčšou záťažou pre životné prostredie. Žiadajú si totiž oveľa viac metrov štvorcových pôdy v porovnaní s vypestovaním tých v domácich podmienkach.

Plantáže tak majú v tomto prípade menšiu vyťaženosť a kvôli svetovým producentom BIO ovocia a zeleniny sa stávajú ich obeťami aj lesy či pralesy.

Ako si teda vypestovať vlastné ovocie či zeleninu v domácich podmienkach?

Ak chcete, aby bola vaša pôda dobre prekyprená a plná živín, treba na to myslieť s dostatočným časovým predstihom. S prípravou preto treba začať čím skôr – pokojne i niekoľko mesiacov.

Odborník, záhradník František Laššák uvádza, že „zelené hnojenie vylepšuje štruktúru aj kvalitu pôdy. Pomáha rozvoju užitočných mikroorganizmov a zabraňuje vyplavovaniu živín."

Ďalej hovorí aj o výhodách ekologického hnojenia. „Zelené hnojenie napomáha zlepšeniu zadržiavania vlahy a tiež ozdravuje pôdu. Výraznou mierou prispieva aj k vzniku humusu, teda k vyššej úrodnosti a kvalite pôdy,“ dodáva. Odborník tiež radí nechať rastliny, ktoré vysejeme na záhone až do jari a oni nám ho pekne zúrodnia. Záhony majú väčšiu šancu, ak vznikajú prirodzeným prírodným spôsobom - musíme im však pomôcť.

Na spomínané zelené hnojenie možno využiť rastliny akými sú repka, horčica, facelia, tika, ďatelina či pohanka.

Na záver prinášame aj praktické kroky ako hnojiť ekologicky:

  • pozbierajte úrodu, prekopte pôdu a môžete siať,
  • pôdu následne zavlažujte a udržiavajte vlhkú,
  • po vyrastení pokoste najlepšie kosou na výšku zhruba 10 – 15 cm,
  • keď zeleň zľahne a zvädne, zapracujte ju do pôdy,
  • takto pripravenú plochu ponechajte až kým do nej nepôjdete siať.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok