Mení Vučič taktiku? Hovorí, že Srbsko neodmieta dodávky munície pre Ukrajinu cez prostredníkov

ta3 čtk
6.6.2023 16:54

Srbský prezident Aleksandar Vučič povedal, že nie je proti tomu, aby jeho krajina predávala muníciu prostredníkom, ktorí ju následne dodajú Ukrajine. Vučić to oznámil denníku Financial Times, podľa ktorého ide o možnú známku príklonu balkánskeho spojenca Ruska smerom k Západu.

Mení Vučič taktiku? Hovorí, že Srbsko neodmieta dodávky munície pre Ukrajinu cez prostredníkov
Profimedia/ČTK

Srbsko zostáva neutrálne

Srbsko je kandidátom na členstvo v Európskej únii, zároveň však udržuje úzku vojenskú i politickú spoluprácu s Ruskom. Vučić síce ruskú inváziu odsúdil a vyslovil podporu územnej celistvosti Ukrajiny, súčasne sa ale napriek nátlaku Západu odmietol pripojiť k protiruským sankciám. Srbsko, ktoré sa vyhlasuje za vojensky neutrálne, má tradične silný zbrojný priemysel a jeho zbrane sa objavovali vo väčšine súčasných či nedávnych ozbrojených konfliktov na svete.

Podľa FT však teraz Vučić mení taktiku. Vyhlásil, že si je vedomý správ americkej vlády o tom, že srbská munícia vďaka prostredníkom skončila na Ukrajine, a že nemá v pláne tomu brániť. "Nie som blázon. Som si vedomý toho, že niektoré zbrane môžu skončiť na Ukrajine," povedal Vučić. "Aká je pre nás alternatíva? Nevyrábať ich? Nepredávať ich?" dodal.

Agentúra Reuters v apríli s odkazom na uniknuté dokumenty amerických tajných služieb uviedla, že Belehrad odsúhlasil dodávky zbraní Ukrajine. Srbskí predstavitelia vtedy v reakcii uviedli, že Srbsko nedodáva zbrane ani jednej zo strán konfliktu. Minister obrany Miloš Vučević však pripustil, že vždy existuje možnosť, že sa zbrane dostanú do oblasti bojov pokútnym spôsobom, srbský štát s tým však v takom prípade nemá podľa neho nič spoločné.

Nespokojní s jeho vládou

Podľa troch západných diplomatov so skúsenosťami z regiónu, na ktoré sa FT odkazuje, boli dodávky srbskej munície na ukrajinský front kľúčovým faktorom, ktorý prinútil Spojené štáty, NATO a Európsku úniu k podpore Srbska pri nedávnej novej erupcii násilia v severnom Kosove. Západ vtedy nezvyčajne ostro kritizoval vládu v Prištine.

Americký veľvyslanec v Srbsku Christopher Hill denníku povedal, že Ukrajina má prednosť pred všetkými ostatnými otázkami v Európe, čo sa týka aj Balkánu, kde má Rusko tradične silné postavenie.

Hegemónnu pozíciu Vučiča na srbskej politickej scéne v posledných týždňoch narúšajú opozičné protesty, ktorých sa v uliciach srbských miest pravidelne zúčastňujú desaťtisíce ľudí. Podľa analytikov rastie nespokojnosť s Vučičovou vládou ako medzi prozápadne zmýšľajúcou časťou spoločnosti, tak aj nacionalisticky orientovanými stúpencami užších väzieb s Ruskom a tvrdšieho postupu v otázke Kosova.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok