Prví ukrajinskí piloti sú vybraní, opravil sa Šmyhal. V Británii sa naučia ovládať západné stíhačky

ta3 čtk
5.6.2023 21:20

Ukrajinský premiér Denys Šmyhal vo vyjadrení na Telegrame opravil svoje skoršie tvrdenie, že prvé skupiny ukrajinských pilotov sa už vydali na výcvik do Británie. Prví piloti pre výcvik v Spojenom kráľovstve už boli vybraní, napísal neskôr v novej verzii rovnakého príspevku, kde korekciu zvýraznil. Na opravu premiérových slov upozornila stanica BBC na svojom ruskojazyčnom webe.

Prví ukrajinskí piloti sú vybraní, opravil sa Šmyhal. V Británii sa naučia ovládať západné stíhačky
TASR/AP (ilu)

Šmyhalov príspevok sa týkal rokovaní s britským ministrom zahraničných vecí Jamesom Cleverlym v Kyjeve. Británia sľúbila, že sa bude podieľať na výcviku ukrajinských pilotov, ktorí sa majú naučiť ovládať západné stíhačky. Šmyhal tiež uviedol, že ukrajinské ozbrojené sily menia svoju štruktúru podľa štandardov NATO.

Ukrajina totiž očakáva, že v júli na summite Severoatlantickej aliancie dostane signál ohľadom svojho prípadného členstva v tejto obrannej organizácii, zopakoval Šmyhal. Minulý týždeň o tomto očakávaní Kyjeva hovoril na summite Európskeho politického spoločenstva ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Ukrajinský minister zahraničia Dmytro Kuleba v pondelok Reuters povedal, že vstup Ukrajiny do NATO ale bude pravdepodobne možný len vtedy, keď skončia aktívne boje na jej území.

Šmyhal tiež britskému ministrovi poďakoval za to, že Británia prišla s iniciatívou vytvoriť spolu s Holandskom koalíciu európskych štátov, ktoré budú spolupracovať na dodaní stíhačiek F-16 na Ukrajinu a na zodpovedajúcom výcviku ukrajinských pilotov.

Mnohé európske krajiny dali v poslednej dobe najavo ochotu pomôcť Kyjevu k získaniu týchto lietadiel alebo naznačili, že by ich mohli sami dodať. Konkrétne sľuby ohľadom dodávok ale ešte nie sú. Británia stíhačky F-16 vo svojej výzbroji nemá.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok