Podpora Rómov, LGBTI+ ľudí či z upratovačky projektová manažérka. Ako vyzerá inklúzia na Slovensku?

ta3/Nicolette Ftáčková
27.6.2023 00:00

Prijatie a pochopenie v pracovnom kolektíve je dôležité pre každého z nás. Existujú mnohé výskumy, ktoré dokazujú, že rôznorodosť zamestnancov na pracovisku je pre firmu dokonca prínosná. Zahraničné spoločnosti si to uvedomujú a prijali to ako pozitívum. Inšpirujú sa nimi slovenské podniky alebo ešte máme čo doháňať? Pýtali sme sa Ivany Vagaskej z Nadácie Pontis a manažérov pre inklúziu.

Podpora Rómov, LGBTI+ ľudí či z upratovačky projektová manažérka. Ako vyzerá inklúzia na Slovensku?
Profimedia

Nadácia Pontis na Slovensku patrí medzi neziskové organizácie, ktorá sa snaží o pokrokové zmeny aj v pracovnom sektore. Z jej iniciatívy a pridruženého neformálneho združenia firiem Business Leaders Forum vznikla na Slovensku v roku 2017 Charta diverzity, ktorá má už už 143 signatárov. "Ide o verejnú deklaráciu, ku ktorej sa svojím podpisom môže pridať akýkoľvek zamestnávateľ na Slovensku, ktorý vytvára a chce naďalej vytvárať rozmanité a rešpektujúce prostredie pre svojich zamestnancov a zamestnankyne," uviedla senior programová manažérka Nadácie Ivana Vagaská. Charta diverzity existuje už v 26 krajinách EÚ a podporuje ju aj Európska komisia.

Pekné pondelky a Index diverzity

Nezisková organizácia sa snaží, aby táto charta nebola len o formálnom podpise. "Pre našich signatárov pripravujeme rôzne vzdelávaco-networkingové podujatia a snažíme sa im ponúkať praktickú inšpiráciu na zavedenie konkrétnych opatrení v rámci rôznorodých tém, ktoré sa pod strešnou témou diverzity a inklúzie skrývajú. A je to naozaj široké spektrum tém – od rodovej diverzity cez vekovú, zamestnávanie zdravotne znevýhodnených až po inklúziu LGBTI+ ľudí či podporu rodičov na pracoviskách," vysvetlila Vagaská.

Pokračovala tým, že prišli s kampaňou proti mikro-diskriminácii na pracovisku - Za pekné pondelky. "V spolupráci so Slovenským národným strediskom pre ľudské práva sme tiež vytvorili unikátny Index diverzity, kde si zamestnávatelia môžu zdarma zmerať, na akej úrovni sa v rámci podpory rôznorodosti a inklúzie nachádzajú," spomenula niektoré z aktivít Nadácie Pontis.

Uviedla však, že mnohé firmy vnímajú inklúziu na pracovisku najmä ako komunikačnú záležitosť, než ako príležitosť skutočne niečo zmeniť. "Je fajn, ak si firma dá na svoj Facebook dúhovú vlajku, ale externá komunikácia by vždy mala ísť ruka v ruke s internými opatreniami. Podpora diverzity a inklúzie na pracovisku by nemala byť náhodná a reaktívna, malo by ísť o premyslené kroky," myslí si Vagaská.

Podľa nej by prvým krokom firiem mala byť analýza rôznorodosti na pracovisku a "zamestnanecký prieskum o tom, či sa ľudia cítia prijatí a rešpektovaní po všetkých stránkach". Následne by sa mala spoločnosť snažiť vytvárať inkluzívne pracovisko prostredníctvom používania inkluzívneho jazyka a prístupu bez predsudkov. "Ide naozaj o dlhodobý proces, ale len vtedy možno hovoriť o autentickej podpore diverzity a inklúzie."

Článok pokračuje na ďalšej strane
Strana 1 / 3 Ďalšia strana
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok