Generácia Z je na pokraji vyhorenia. Prečo mladí ľudia pracujú nad rámec svojich síl?

ta3/NF
31.5.2023 00:00

V súčasnej ekonomickej situácii generácia Z pracuje mnoho hodín, čím jej hrozí syndróm vyhorenia. Jediným dôvodom nadčasov však nie je len finančná situácia. Čo ich ešte motivuje?

Generácia Z je na pokraji vyhorenia. Prečo mladí ľudia pracujú nad rámec svojich síl?
Profimedia

Mladá Angličanka Jasmin Martinová bola vždy pracovitá. Počas bakalárskeho štúdia kultúrnych a mediálnych štúdií na University of Leeds vo Veľkej Británii bežne trávila až 30 hodín týždenne prácou na čiastočný úväzok, aby zaplatila nájom. V polovici magisterského štúdia si potom zabezpečila prácu na plný úväzok v PR agentúre. Ako manažérka pre vzťahy s médiami už nepracuje na čiastočný úväzok popri práci na plný úväzok, ale stále má veľa nadčasov, píše spravodajský kanál BBC.

Práca počas prestávok či obeda

"Začínam deň veľmi skoro čítaním najnovších správ o vzdelávaní, technológiách či klíme, keďže moja práca vyžaduje, aby som vedela, čo sa vo svete deje," povedala Martinová. "Niekoľko hodín večer trávim prípravou na ďalší deň či týždeň."

Jej partner a priatelia, ktorí sú v podobnom veku, pristupujú k práci rovnakým spôsobom. Uviedla, že prácu si so sebou často berú aj na dovolenku.

Niektoré štatistiky a odborníci hovoria, že mladí ľudia využívajú neplatené nadčasy najčastejšie. Aprílové údaje zo správy ADP Research Institute People at Work 2023, ktorá skúmala 32-tisíc pracovníkov v 17 krajinách, ukázali, že ľudia vo veku 18 až 24 rokov majú tendenciu obetovať bezplatne popri svojej práci ešte dodatočných osem hodín a 30 minút týždenne. Začínajú pracovať skoro ráno a zdržiavajú sa v práci do neskorých hodín, alebo pracujú počas prestávok a obeda. Pre porovnanie, 45 až 54-roční ľudia strávia nadčasmi sedem hodín a 28 minút a 55 a starší päť hodín a 14 minút. 

Generácia Z sa musela od začiatku svojej kariéry pasovať s náročným pracovným prostredím. Mnohí mladí ľudia začali pracovať počas pandémie a zažili aj prepúšťanie po prvý raz, keď mali ešte len 20 rokov. Tiež sledovali, ako spoločnosti zmenšujú počet pracovných miest, zvyšujú platy či povyšujú, aby prežili pretrvávajúcu ekonomickú neistotu.

Odborníci tvrdia, že pre mnohých to boli časy neistoty, pokiaľ išlo o prácu a dlhodobé kariérne vyhliadky. Preto majú pocit, že musia zamestnávateľovi dokázať svoju hodnotu pracovaním hodín navyše, čoho výsledkom je stres a následne vyhorenie.

Článok pokračuje na ďalšej strane
Strana 1 / 2 Ďalšia strana
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok