Podpora Rómov, LGBTI+ ľudí či z upratovačky projektová manažérka. Ako vyzerá inklúzia na Slovensku?

ta3/Nicolette Ftáčková
27.6.2023 00:00

Prijatie a pochopenie v pracovnom kolektíve je dôležité pre každého z nás. Existujú mnohé výskumy, ktoré dokazujú, že rôznorodosť zamestnancov na pracovisku je pre firmu dokonca prínosná. Zahraničné spoločnosti si to uvedomujú a prijali to ako pozitívum. Inšpirujú sa nimi slovenské podniky alebo ešte máme čo doháňať? Pýtali sme sa Ivany Vagaskej z Nadácie Pontis a manažérov pre inklúziu.

Podpora Rómov, LGBTI+ ľudí či z upratovačky projektová manažérka. Ako vyzerá inklúzia na Slovensku?
Profimedia

Firmy, ktoré idú príkladom

Na Slovensku máme mnoho firiem, ktoré sa téme inklúzii na pracovisku venujú dlhodobo a adresne. Väčšinou sú to podniky, ktorých materská základňa sídli v zahraničí, no projekty či kampane má v rukách slovenské vedenie. "Na korporátnej úrovni sa formuje celková stratégia, hlavné priority, nástroje a metriky. Implementácia týchto elementov ako aj samotná stratégia je plne v rukách jednotlivých pobočiek Philip Morris," uviedla manažérka oddelenia People & Culture v spoločnosti Philip Morris Slovensko Marcela Krajčová.

Dodala, že "Philip Morris k téme inklúzie a diverzity aktívne pristupuje z hľadiska dát a analytík. Na Slovensku skórujeme vysoko na úrovni 76 percent, čo je veľmi priaznivé číslo a vyššie ako celosvetový priemer".

Vo firme sa zaoberajú aj štatistikou, koľko percent zamestnancov sa identifikuje s menej zastúpenou skupinou. Ide napríklad o vekovú kategóriu, pohlavie, sexualitu, národnosť, hendikep a podobne. Porovnávajú ich spokojnosť v jednotlivých dimenziách, ako je napríklad pracovné prostredie, leadership či odmeňovanie.


Líderka pre inklúziu a diverzitu Lucia Skraková z IT spoločnosti Accenture Slovensko povedala, že ich aktivity na Slovensku, sú výsledkom práce a zanietenia tunajších tímov. "Na Slovensku sme sa stali napríklad lídrom v oblasti zrovnoprávnenia rodinných benefitov pre našich zamestnancov, bez ohľadu na rodinné usporiadanie, za čo sme získali aj ocenenie Via Bona Slovakia," uviedla príklad.

Ich firemná kaviareň je prevádzkovaná chránenou dielňou, ktorá ponúka uplatnenie ľuďom so zdravotným postihnutím. "Samostatnou kapitolou je početná a aktívna rodinná komunita našich zamestnancov, ktorú podporujeme v rôznych životných fázach. Množstvo aktivít realizujeme v oblasti duševného zdravia. To, akým konkrétnym oblastiam sa v rámci inklúzie a diverzity lokálne venujem, primárne určujú požiadavky a potreby našich ľudí na Slovensku," spresnila Skraková.

Mnohé zahraničné výskumy ukazujú, napríklad aj ten uverejnený v magazíne Harvardovej univerzity, že nehomogénne pracovné tímy podávajú lepšie výkony. "Produkty a služby sú podľa našich skúseností odolnejšie, kvalitnejšie či atraktívnejšie pre väčšiu časť našich klientov, alebo zákazníkov, ak ich vytváral tím, ktorý kladie dôraz na inklúziu a diverzitu," uviedla líderka pre inklúziu a diverzitu zo spoločnosti Accenture.

Dodala, že pozitívny vplyv diverzity jasne vidíme aj v oblasti talentu, a to z dvoch uhlov pohľadu: 

  • Slovensko je na chvoste Európy v zastúpení žien a ich uplatnení v IT, čo pri aktuálnom nedostatku IT odborníkov predstavuje obrovský nevyužitý potenciál. Z pozície významného zamestnávateľa v oblasti technológií sa preto Accenture intenzívne venuje podpore žien a ich uplatneniu v IT odvetví. A dá sa na to pozrieť aj optikou spoločenskej zodpovednosti, keď rozvíjaním technických zručností žien, či iných znevýhodnených skupín, zvyšujeme ich šance na úspešné budúce uplatnenie na trhu práce.
  • Podporu inklúzie a diverzity vnímame tiež ako príležitosť na pritiahnutie a udržanie tých najlepších ľudí v prostredí, kde majú všetci rovnaké príležitosti.

Článok pokračuje na ďalšej strane
Strana 2 / 3
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok