USA uviedli, že čínska vojenská loď pri Taiwane takmer narazila do ich plavidla

TA3 ČTK
5.6.2023 08:20

Americké námorníctvo informovalo, že čínska vojenská loď v Taiwanskom prielive vykonala nebezpečný manéver v blízkosti jeho plavidla. Na videu zverejnenom indopacifickým veliteľstvom je vidieť, ako prekrížila dráhu, po ktorej americký torpédoborec plával. Agentúra Reuters čínsky manéver nazvala riskantným incidentom, ktorý sa odohral na pozadí zhoršujúcich sa vzťahov medzi Washingtonom a Pekingom.

USA uviedli, že čínska vojenská loď pri Taiwane takmer narazila do ich plavidla
Reprofoto/Twitter/The informant

Čína v reakcii uviedla, že manéver jej vojnového plavidla bol v poriadku. "Manéver bol uvážlivý, legálny, profesionálny a bezpečný," vyhlásil hovorca čínskeho ministerstva zahraničných vecí Wang Wen-pin na tlačovej konferencii.

Americký torpédoborec USS Chung-Hoon a kanadská fregata HSMC Montreal boli podľa USA v sobotu na "rutinnej" plavbe Taiwanským prielivom, keď americkej lodi dráhu prekrížilo rýchlo plávajúce čínske plavidlo. Lode sa k sebe priblížili na vzdialenosť 137 metrov. Torpédoborec Chung-Hoon nezmenil kurz, ale spomalil. Na videozázname je počuť mužský hlas, ktorý v angličtine vo vysielačke najskôr varuje čínsku loď "pred pokusmi o obmedzenie slobody plavby", píše agentúra Reuters. Nahrávke je ale zle rozumieť.

Čína sa k tomuto incidentu zatiaľ priamo nevyjadrila. V sobotu však čínska armáda kritizovala Spojené štáty a Kanadu za to, že ju spoločnou plavbou Taiwanským prielivom "zámerne provokovali". "Čím silnejšia bude provokácia zo strany Spojených štátov, tým dôraznejšie budú čínske protiopatrenia," cituje Reuters jedného čínskeho vojenského komentátora.

Ide o druhý takýto incident za posledné dni. Koncom mája čínske bojové lietadlo vykonalo "zbytočne agresívny" manéver v blízkosti amerického vojenského lietadla v medzinárodnom priestore nad Juhočínskym morom.

"Príde mi, že Peking nariadil svojej armáde, aby reagovala asertívne na to, čo považuje za narušovanie zo strany USA a ich spojencov," povedal Derek Grossman, analytik špecializujúci sa na obranu z amerického inštitútu RAND Corporation. "Čína takto zvyšuje šance, že niekto situáciu zle odhadne – a lietadlá alebo lode sa náhodou zrazia, a to by mohlo eskalovať do ozbrojeného konfliktu," varoval tento analytik.

Taiwanské ministerstvo obrany v nedeľu incident vyvolaný čínskou loďou označilo za "provokáciu" a uviedlo, že povinnosťou všetkých demokratických a slobodných krajín je udržiavať mier a stabilitu v prielive, ktorý tento ostrov oddeľuje od Číny.

Peking považuje Taiwan za súčasť svojho územia, čo vláda v Taipei odmieta. Komunistická Čína zosilňuje svoj politický aj vojenský tlak s cieľom prinútiť Taiwan sa jej podrobiť. Súčasťou tejto taktiky sú aj pravidelné vojenské cvičenia v blízkosti ostrova.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok